- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σφοδρή διπλωματική σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας με φόντο τη Συρία
Σε κίνδυνο η εκεχειρία μετά την αμερικανική επιδρομή «κατά λάθος»
Η επιδρομή που χτύπησε «κατά λάθος» δυνάμεις του συριακού στρατού από μαχητικά του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έχει πυροδοτήσει υψηλού επιπέδου διαμάχη στο διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, με τη δύσκολη συμφωνία για την εκεχειρία να μπαίνει σε κίνδυνο.
«Λυπάται» μεν η αμερικανική πλευρά για το πλήγμα αλλά αντεπιθέτεται στη Μόσχα κατηγορώντας την για δημιουργία εντυπώσεων, την ώρα που ο ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη βλέπει τη συμφωνία για τη Συρία να «βρίσκεται σε μπελάδες».
Η επιδρομή στη βόρεια Συρία, στο Ντέιρ αλ Ζορ, το Σάββατο είχε ως στόχο θέσεις της τζιχαντιστικής ISIS όμως χτύπησε θέσεις του συριακού στρατού, προκαλώντας, σύμφωνα με τις αναφορές, δεκάδες θύματα.
Η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι σταμάτησε την επίθεση την στιγμή που ενημερώθηκε από τη ρωσική πλευρά πως η επίθεση χτυπούσε μέσα του συριακού στρατού και στη συνέχεια εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, αναγνωρίζοντας το περιστατικό, εξέφρασε τη «λύπη» της Ουάσινγκτον για την «μη σκόπιμη απώλεια ζωών».
Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά που είχε ενημερωθεί προηγουμένως για το χώρο των επιχειρήσεων δεν είναι διαβιβάσει την ανησυχία του για ενδεχόμενη παρουσία συριακών δυνάμεων.
Η αντίδραση της Μόσχας ήταν εξαρχής έντονη: Ο ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, όταν ρωτήθηκε για το εάν το περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο τη συμφωνία για την εκεχειρία στη Συρία, απάντησε ότι «εδώ μπαίνει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό».
Η Ρωσία κίνησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα της επιδρομής τα ξημερώματα της Κυριακής (ώρα Αθήνας).
Η ρωσική αντίδραση προκάλεσε άμεσα την αντεπίθεση της αμερικανικής διπλωματίας. «Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει την φτηνή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και να επικεντρωθεί σε αυτά που έχουν σημασία, δηλαδή στην εφαρμογή κάτι που συμφωνήσαμε μαζί τους καλή τη πίστει» ανέφερε η αμερικανίδα πρέσβης στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερς.
Ακόμη υψηλότεροι ήταν προηγουμένως οι τόνοι σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είχε φτάσει στο σημείο να πει, σχετικά με την επιδρομή, πως «φτάνουμε σε ένα τρομακτικό συμπέρασμα για όλο τον κόσμο, πως ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται την ISIS, τώρα δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες».
Η Πάουερς είπε στη συνέχεια πως η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ θα έπρεπε να ντρέπεται για τον ισχυρισμό, ενώ ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ ανέφερε ότι η Μόσχα «δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία» πως οι ΗΠΑ συνδράμουν τους τζιχαντιστές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση στο Truth Social
Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία ενόψει της θερινής περιόδου
Η έφηβη τέθηκε υπό κράτηση προκειμένου να ανακριθεί
Στην αίτησή του αναφέρει ότι χρειάζεται τα χρήματα για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων
Oι κατηγορίες αφορούν περίοδο που ο ενάγων ήταν ανήλικος
Ένας από τους πρώτους τομείς που επηρεάζονται είναι τα ηλεκτρονικά προϊόντα
Παραμένει άγνωστο αν...τελικά κατάφερε να εντοπίσει τη συσκευή του
Από τη Whitehall στην… Ελλάδα
Οι δύο επιστήμονες εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ
Ο δούκας του Σάσεξ ονειρεύεται μια νέα αρχή με τη βασιλική οικογένεια
Στοιχεία-σοκ για τουλάχιστον 7.600 θανάτους από υπερβολική δόση στην Ευρώπη
Το θέμα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών
Για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί και σε αλιευτικά προϊόντα
Η ατάκα του προέδρου των ΗΠΑ
Φρίκη για την αποκάλυψη του άγριου εγκλήματος
Το Sollos κυκλοφόρησε στην αγορά αλλά πολλοί καταναλωτές σοκαρίστηκαν με την τιμή
Οργή για τους παιδοβιαστές αδελφούς που συνελήφθησαν για την άγρια δολοφονία και τον βιασμό της 11χρονης
Πρωτοφανείς εξελίξεις στη Χάγη μετά το πόρισμα για τις καταγγελίες σε βάρος του
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους διαβάζοντας για τον κόσμο. Ο Σεζάριο Μελαντόνιο πέρασε τη δική του ζώντας μέσα στην Ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.