Κοσμος

Επέτειος 11ης Σεπτεμβρίου: Κάποιος θα πληρώσει

Οι χειρόγραφες σημειώσεις του Τζορτζ Μπους στη δημοσιότητα για πρώτη φορά 15 χρόνια μετά την επίθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324163-668139.jpg

Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες χειρόγραφες σημειώσεις του Τζορτζ Μπους του νεότερου μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσινγκτον και στην Πενσιλβάνια, οι οποίες δίνουν στο κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς αντέδρασε ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε η χώρα του.

Με αφορμή την 15η επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της διακυβέρνησης Μπους, Άρι Φλάισερ, δημοσιεύει για πρώτη φορά έξι σελίδες με τις χειρόγραφες σημειώσεις του Αμερικανού προέδρου.   

Έξι σελίδες, οι οποίες αποκαλύπτουν τη σύγχυση στο μυαλό του Αμερικανού προέδρου, αλλά και την αποφασιστικότητά του για εκδίκηση. «Θα τους πιάσουμε τους αυτούς μπάσταρδους. Είμαστε σε πόλεμο», είπε ο Τζορτζ Μπους στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αντιπρόεδρό του και στενότατο συνεργάτη του, Ντικ Τσέινι.

Όταν έκλεισε το τηλέφωνο ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος στράφηκε προς τους συμβούλους του στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One και είπε: «Όταν μάθουμε ποιοι το έκαναν αυτό, δεν θα τους αρέσω ως πρόεδρος. Κάποιος θα πληρώσει».

«Ανυπομονώ να βρω τους υπαίτιους. Θα πάρει λίγο καιρό, αλλά ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς», πρόσθεσε. Εννέα ημέρες μετά ο Μπους κήρυξε τον πόλεμο στην τρομοκρατία και στα πολιτικά δικαιώματα του αμερικανικού λαού. Στο διάγγελμά του τότε είχε πει: «Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας ξεκινά με την Αλ Κάιντα, αλλά δεν τελειώνει σε αυτήν. Δεν θα τελειώσει μέχρι να βρεθεί, να ηττηθεί και να πληρώσει και η τελευταία τρομοκρατική οργάνωση στον κόσμο». Ένα πολεμικό διάγγελμα που βρήκε έναν ευήκοο κοινό, το οποίο θρηνούσε σχεδόν 3.000 θύματα σε καιρό ειρήνης.

Το αρχείο Φλάισερ δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Ενδεικτικό της αξίας του είναι ότι για 15 χρόνια βρισκόταν κρυμμένο σε μια τραπεζική θυρίδα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ