Κοσμος

Αντιδράσεις για λογοκρισία του facebook της φωτογραφίας του γυμνού κοριτσιού στο Βιετνάμ

Κατηγορούν τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ για αυταρχισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324065-667834.jpg

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Νορβηγία η λογοκρισία από το Facebook της διάσημης φωτογραφία από το Βιετνάμ, που απεικονίζει ένα γυμνό κορίτσι να τρέχει καμμένο μαζί με άλλα παιδιά μετά από επίθεση με βόμβες ναπάλμ στο χωριό του, την εποχή της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα.

Αντιδρώντας στη λογοκρισία η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπερκ ανάρτησε στον δικό της λογαριασμό την φωτογραφία του 1972 του βιετναμέζου φωτογράφου Nick Ut Cong Huynh που εργαζόταν για το Associated Press.

Ιστορικό ντοκουμέντο και βραβευμένο με Πούλιτζερ, το φωτογραφικό κλισέ δείχνει το 9χρονο κοριτσάκι να τρέχει ουρλιάζοντας.

Nick Ut -  The terror of war

Η υπόθεση ξεκίνησε με τη δημοσίευση εδώ και δύο εβδομάδες ανάρτησης του νορβηγού συγγραφέα Τομ Εγκελαντ με θέμα τις πολεμικές φωτογραφίες στην οποία περιλαμβανόταν η φωτογραφία και την οποία κατέβασε το Facebook.

Χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης απάντησαν στην κίνηση αναρτώντας την φωτογραφία με τη σειρά τους, η οποία λογοκρίθηκε από το Facebook, διότι η γυμνότητα του παιδιού παραβιάζει τους κανόνες του.

«Εκτιμώ το έργο του Facebook και άλλων μέσων κατά των εικόνων και του περιεχομένου που δείχνουν κακοποίηση και βία. Αλλά το Facebook βρίσκεται στον λάθος δρόμο όταν λογοκρίνει τέτοιες φωτογραφίες. Αυτό συμβάλλει στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης», έγραψε η πρωθυπουργός στον λογαριασμό της.

Η εφημερίδα Aftenposten κυκλοφόρησε με τη φωτογραφία στην πρώτη της σελίδα, κάτω από το λογότυπο του Facebook, συνοδευόμενη από ανοικτή επιστολή προς τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ. «Σου γράφω αυτήν την επιστολή διότι ανησυχώ για το γεγονός ότι το πιο σημαντικό μέσον του κόσμου περιορίζει την ελευθερία αντί να προσπαθεί να τη διευρύνει και διότι αυτό συμβαίνει κατά τρόπο ορισμένες φορές αυταρχικό», γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Εσπεν Εγκιλ Χάνσεν υπό τον τίτλο «Αγαπητέ Μαρκ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ