Κοσμος

Τσουνάμι λογοκρισίας στην Τουρκία: Κατάσχεσαν υλικό της Deutsche Welle

Μόλις είχαν πάρει συνέντευξη του τούρκου υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323783-666971.jpg
Deutsche Welle

Τη μετάδοση συνέντευξης που έδωσε ο τούρκος υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού Ακίφ Κίλιτς στην εκπομπή Conflict Zone της DW παρεμπόδισε το υπουργείο του προχωρώντας σε κατάσχεση του βιντεοσκοπημένου υλικού.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τηλεοπτικής συνέντευξης του τούρκου υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού Ακίφ Κίλιτς προς τον δημοσιογράφο Μισέλ Φρίντμαν και την εκπομπή Conflict Zone της DW, το υπουργείο προχώρησε σε κατάσχεση του υλικού.

Η συνέντευξη έγινε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας, 5 Σεπτεμβρίου, στο υπουργείο στην Άγκυρα. Το υπουργείο είχε ενημερωθεί νωρίτερα για τα θέματα που επρόκειτο να τεθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ο παρουσιαστής Μισέλ Φρίντμαν έθεσε ερωτήσεις για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον Ιούλιο, τις μαζικές απολύσεις και συλλήψεις που ακολούθησαν, ζητήματα που αφορούν τον τύπο στην Τουρκία όπως και τη θέση της γυναίκας στην τουρκική κοιωνία. Επιπλέον ο υπουργός κλήθηκε να εξηγήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και ορισμένες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν.

Μετά το τέλος της συνέντευξης ο υπουργός αποχαίρετισε τον κ. Φρίντμαν και βγήκε από την αίθουσα. Αμέσως μετά ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου ανακοίνωσε ξαφνικά ότι δεν επρόκειτο να επιτραπεί η μετάδοση της συνέντευξης. Όταν ο κ. Φρίντμαν και η συνεργάτις του διαμαρτυρήθηκαν, υπάλληλοι του υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού κατέσχεσαν το τηλεοπτικό υλικό, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα της DW δεν επρόκειτο να φύγει από το υπουργείο με το συγκεκριμένο βίντεο.

Η απάντηση του Γενικού Διευθυντή της DW

Ο Γενικός Διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ καταδίκασε το γεγονός: «Αποτελεί μια νέα κραυγαλέα παραβίαση της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία. Αυτό που αντιμετωπίσαμε ισοδυναμεί στην ουσία με εξαναγκασμό εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Είναι κάτι που δεν έχει πλέον σχέση ούτε με κράτος δικαίου ούτε με δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός να συναινεί σε μια συνέντευξη και μετά να αποτρέπει την μετάδοσή της με τέτοιο τρόπο επειδή δεν του άρεσαν οι ερωτήσεις. Καλούμε την τουρκική πλευρά να παραδόσει άμεσα το τηλεοπτικό μας υλικό. Επιπλέον εξετάζουμε και νομικά μέτρα».

Η DW διαμαρτυρήθηκε άμεσα για το περιστατικό στο τουρκικό υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού όπως και στην Γενική Διεύθυνση Τύπου και Πληροφόρησης της Τουρκίας και ζήτησε την επιστροφή του υλικού. Η διωρία που τέθηκε μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα αγνοήθηκε από τις τουρκικές αρχές. Σε τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα το πρωί η DW ζήτησε επανειλημμένα και επίμονα την επιστορφή του υλικού. Η απάντηση παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή το υπουργείο δεν συμφωνεί με τη μετάδοση της συνέντευξης.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.