Κοσμος

Κολομβία: Στις 26 Σεπτεμβρίου η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας κυβέρνησης - ανταρτών

Συγκινημένος ο πρόεδρος της χώρας στην ανακοίνωση της ημερομηνίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
323465-666091.jpg

Η ιστορική ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ  της κυβέρνησης της Κολομβίας και της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) -για τον τερματισμό του εμφυλίου που διήρκεσε 52 χρόνια- θα υπογραφεί επίσημα στις 26 Σεπτεμβρίου στην Καρταχένα στις ακτές της Καραϊβικής, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Εμφανώς συγκινημένος ο Κολομβιανός πρόεδρος αρχικά ανέφερε την «26η Απριλίου» ως ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας, πριν προβεί σε διόρθωση και επαναλάβει από την αρχή την δήλωση του, τονίζοντας την ημερομηνία της «26ης Σεπτεμβρίου». Ο Σάντος πρόσθεσε πως είναι «πιθανώς η πιο σημαντική ανακοίνωση» στην οποία προέβη ποτέ στη ζωή του.

Οι αντάρτες της FARC -της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών της χώρας, που ιδρύθηκε το 1964 εν μέσω μιας εξέγερσης των αγροτών και αριθμεί ακόμη και σήμερα περίπου 7.500 μαχητές- κήρυξαν τα μεσάνυχτα της 29ης Αυγούστου οριστική κατάπαυση του πυρός.

Η ειρηνευτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε έπειτα από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αβάνα, θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το συνέδριο της ηγετικής ομάδας της FARC, που αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τις 13 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, αλλά η οργάνωση το ανέβαλε για μεταγενέστερη ημερομηνία. Στη συνέχεια, η συμφωνία θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Σάντος και τον ηγέτη της FARC, Τιμολέον Χιμένες ή «Τιμοσένκο» πριν τεθεί σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου.

Η ένοπλη σύρραξη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, ενώ 45.000 άλλοι θεωρούνται αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ