Κοσμος

Ο Βαλέσα μυστικός συνεργάτης του κομμουνιστικού καθεστώτος;

Καταγγέλλεται σαν πράκτορας «Μπόλεκ»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
320170-629367.jpg

Σαν πράκτορας «Μπόλεκ», μυστικός συνεργάτης του κομμουνιστικού καθεστώτος, καταγγέλλεται για μια φορά ακόμα ο κ. Λεχ Βαλέσα, ηγέτης της αντικομουνιστικής αντιπολίτευσης και αργότερα πρόεδρος της μετακομμουνιστικής Πολωνίας, με βάση νέα έγγραφα που εμφανίστηκαν πρόσφατα.

Λεπτομερέστερα, το Πολωνικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης πήρε στα χέρια του έγγραφα της χήρας του στρατηγού Τσέσλαβ Κίστσακ, πρωθυπουργού της τελευταίας κομμουνιστικής κυβέρνησης, που δείχνουν ότι ο κ. Βαλέσα, με το ψευδώνυμο «Μπόλεκ» ήταν έμμισθος συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών SB του κομουνιστικού καθεστώτος, τη δεκαετία του ΄70. Το ντοσιέ του «Μπόλεκ» περιέχει 350 έγγραφα της περιόδου 1970 – 76, μεταξύ των οποίων και αποδείξεις είσπραξης χρηματικών ποσών.

Ο 72άχρονος σήμερα πρώην πρόεδρος, που ιδιωτεύει και βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός Πολωνίας, διέψευσε ότι ήταν ο «Μπόλεκ».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαλέσα, απλός ηλεκτρολόγος στα ναυπηγεία του Γκντανσκ, έγινε ηγέτης του συνδικάτου «Αλληλεγγύη», πήρε βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1983 και εκλέχτηκε πρώτος πρόεδρος της ελεύθερης Πολωνίας το 1990, ενώ σύμφωνα με δικαστική απόφαση του 2000 δεν υπήρξε συνεργάτης του κομμουνιστικού καθεστώτος. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ