Κοσμος

«Χειροπέδες» στις βασίλισσες της ιταλικής μαφίας

Γυναίκες αφεντικά εγκληματικής οργάνωσης διακινούσαν ναρκωτικά, όπλα από την Κατάνια στον κόσμο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η αστυνομία της Ιταλίας συνέλαβε δεκάδες μέλη μαφιόζικης εγκληματικής οργάνωσης στην Κατάνια της Σικελίας, η οποία είχε γυναικείο άρωμα. Τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, οι επονομαζόμενες «βασίλισσες» της Μαφίας δρούσαν στην πόλη Καλτατζιρόνε και για τη σύλληψή τους στήθηκε μια διεθνής επιχείρηση με τη συνδρομή Γερμανών και Ολλανδών αστυνομικών.

Διακίνηση ναρκωτικών, λαθρεμπόριο όπλων και εκβιασμοί είναι μερικές από τις κατηγορίες που βαρύνουν τις «νονές», οι οποίες είχαν τη φήμη ότι διοικούσαν με σιδηρά πυγμή. Η αστυνομία έφτασε στη σύλληψή τους όταν ο κληρονόμος της μαφιόζικης «οικογενειακής επιχείρησης αποφάσισε να τις εκδικηθεί, να τις ρίξει από την εξουσία και να συνεργαστεί με την αστυνομία.

Ο Τζουζέπε Λοντάνι ήταν 17 ετών όταν πέθανε ο πατέρας του αρχηγός της μαφίας και επελέγη για να τον διαδεχθεί. Ωστόσο, τρεις γυναίκες, οι Μαρία Σκουντέρι, Κοντσέτα Σκαλίσι και Πάολα Τορόσι, αποφάσισαν να αναλάβουν την ανατροφή του Τζουζέπε και την «οικογενειακή επιχείρηση». Ο Λοντάνι, γνωστός ως ο «πρίγκιπας» μίλησε στην ιστορία για ένα κόσμο βίας και βεντέτας και για το πώς αυτές οι τρεις γυναίκες συγκέντρωσαν σταδιακά όλη την εξουσία.

Σύμφωνα με την εισαγγελία οι «βασίλισσες» της Κατάνια συνεργάζονται στενά με την «Νταγκέτα» την καλαβρέζικη μαφία που εμπλέκεται στο εμπόριο κοκαΐνης. Έχουν ένα τεράστιο οπλοστάσιο και εμπλέκονται σε πολλές ένοπλες επιθέσεις κατά τη δεκαετία του '90. Κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου κι ενός δικηγόρου που αρνήθηκε να δωροδοκηθεί.