Κοσμος

Πώς ο Ερντογάν εκβιάζει την ΕΕ με το δράμα των προσφύγων

Αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319458-628506.jpg
EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Απόρρητα έγγραφα, τα οποία έφερε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Euro2day, εμφανίζουν τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εκτοξεύει απειλές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το φθινόπωρο του 2015, πριν από τη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Βάσει εγγράφων ο κ. Ερντογάν απείλησε την ΕΕ ότι, εφόσον δεν συνδεθεί το προσφυγικό ζήτημα με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, αλλά και αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια προς την Άγκυρα, τότε θα στείλει με λεωφορεία χιλιάδες πρόσφυγες σε Ελλάδα και Βουλγαρία, ενώ σημείωσε ότι θα αυξηθεί σε 10 ή 15 χιλιάδες ο αριθμός των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους στις ακτές της χώρας του.

«Εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες», φέρεται να είπε ο τούρκος πρόεδρος στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.

Ο Τουσκ φέρεται να προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν δάνεια για την κρίση και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης και ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται ότι τον διέκοψε λέγοντας ότι η χώρα του ήδη δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων που είναι «υπόδειγμα» και ότι ο ίδιος δεν επιδέχεται συστάσεις. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία», φέρεται να είπε ο κ. Ερντογάν.

Στη συνέχεια έθεσε ένα ερώτημα προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους: «Λοιπόν, τι θα κάνετε με τους πρόσφυγες εάν δεν πετύχετε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;», και πρόσθεσε ότι «οι επιθέσεις στο Παρίσι αφορούν τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αμόρφωτοι αλλά θα συνεχίσουν να είναι τρομοκράτες για την Ευρώπη».

Σε άλλο σημείο των συνομιλιών, ο κ. Ερντογάν σημείωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η Ευρώπη κοροϊδεύει την Άγκυρα για 53 χρόνια, σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με τον κ. Γιούνκερ να απαντά ότι «η Άγκυρα δεν ήταν πάντα δημοκρατία τα τελευταία 53 χρόνια» και τον κ. Ερντογάν να τονίζει πως «ούτε η Γερμανία, ούτε και η Βρετανία ήταν, γι’ αυτό και ξεκίνησε ένας μεγάλος πόλεμος», ενώ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα, ζήτησε από τον κ. Γιουνκέρ να μην συγκρίνει το Λουξεμβούργο με την Τουρκία, καθώς όπως είπε, ισοδυναμεί «απλά με μία τουρκική πόλη».

Σύμφωνα με τα ίδια αποκαλυπτικά έγγραφα ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να δήλωσε ότι αισθάνεται «εξαπατημένος» και σημειώνοντας ότι: «Δεχθήκαμε κριτική για αυτή την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης. Και όσον αφορά στα κονδύλια ούτε εγώ, ούτε ο Ντόναλντ (Τουσκ) μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τους αριθμούς. Χρειαζόμαστε διαύγεια μέσα σε δύο εβδομάδες.

Επίσης συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια όπως το κεφάλαιο 17».

Επίσης ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να προειδοποίησε τον Ερντογάν ότι εάν διαλυθεί η Σένγκεν, τότε η Τουρκία δεν θα επωφεληθεί από την άρση της βίζας προς την ΕΕ και ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρόεδρο «σαν πρίγκιπα», για να εισπράξει το σχόλιο «σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ