Κοσμος

Σενάριο ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Για να μην περνούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το σενάριο που θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύσσει στρατό στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, προκειμένου να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη, επαναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, σημειώνοντας ότι αυτή η «λύση» βρίσκει ολοένα και πιο πολλούς υποστηρικτές, καθώς η Ελλάδα αδυνατεί να περιφρουρήσει επαρκώς τα θαλάσσια σύνορά της. Αυτό, βέβαια, θα σημαίνει ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν σε ελληνικό έδαφος.

«Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει τη ζώνη του Σένγκεν, έχουμε την ανάγκη δημιουργίας μίας γραμμής άμυνας, η οποία προφανώς αφορά την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, λίγο πριν τη σημερινή άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η πρόταση «έπεσε στο τραπέζι» από τη Σλοβενία τον προηγούμενο μήνα.

Την ανάγκη «καλύτερης προστασίας» των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο σωτηρίας της ζώνης του Σένγκεν. «Χρειαζόμαστε την προστασία των συνόρων επειδή χρειαζόμαστε τη Σέγνκεν» σημείωσε, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα θέσει σε κίνδυνο την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν «πηγαίνει πολύ καλά στα σημεία όπου η Ε.Ε. έχει θαλάσσια σύνορα», προφανώς αναφερόμενη στην Ελλάδα.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, την Κυριακή στο Στρασβούργο, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί την Άγκυρα τη Δευτέρα. Να σημειώσουμε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουν πολλές φορές τονίσει ότι η συνθήκη Σένγκεν θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, καθώς οι αρνητικές συνέπειες θα είναι πολλές και για όλα τα κράτη-μέλη.

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, «σύμμαχο» της ελληνικής πλευράς αποτελεί η δύναμη Frontex, ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε πρόσφατα ότι η θάλασσα δεν είναι ένα χωράφι που του βάζεις φράχτη. Τη δραματική μείωση των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα ζήτησε σήμερα από την Τουρκία ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, Γιοχάνες Χαν.