Κοσμος

Σενάριο ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

Για να μην περνούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319309-628330.jpg

Το σενάριο που θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύσσει στρατό στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, προκειμένου να ανακοπεί η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη, επαναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, σημειώνοντας ότι αυτή η «λύση» βρίσκει ολοένα και πιο πολλούς υποστηρικτές, καθώς η Ελλάδα αδυνατεί να περιφρουρήσει επαρκώς τα θαλάσσια σύνορά της. Αυτό, βέβαια, θα σημαίνει ότι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκλωβιστούν σε ελληνικό έδαφος.

«Εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει τη ζώνη του Σένγκεν, έχουμε την ανάγκη δημιουργίας μίας γραμμής άμυνας, η οποία προφανώς αφορά την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, λίγο πριν τη σημερινή άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η πρόταση «έπεσε στο τραπέζι» από τη Σλοβενία τον προηγούμενο μήνα.

Την ανάγκη «καλύτερης προστασίας» των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο σωτηρίας της ζώνης του Σένγκεν. «Χρειαζόμαστε την προστασία των συνόρων επειδή χρειαζόμαστε τη Σέγνκεν» σημείωσε, προειδοποιώντας ότι η αποτυχία διαφύλαξης των εξωτερικών συνόρων θα θέσει σε κίνδυνο την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν «πηγαίνει πολύ καλά στα σημεία όπου η Ε.Ε. έχει θαλάσσια σύνορα», προφανώς αναφερόμενη στην Ελλάδα.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, την Κυριακή στο Στρασβούργο, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί την Άγκυρα τη Δευτέρα. Να σημειώσουμε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουν πολλές φορές τονίσει ότι η συνθήκη Σένγκεν θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο, καθώς οι αρνητικές συνέπειες θα είναι πολλές και για όλα τα κράτη-μέλη.

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, «σύμμαχο» της ελληνικής πλευράς αποτελεί η δύναμη Frontex, ο επικεφαλής της οποίας δήλωσε πρόσφατα ότι η θάλασσα δεν είναι ένα χωράφι που του βάζεις φράχτη. Τη δραματική μείωση των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα ζήτησε σήμερα από την Τουρκία ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, Γιοχάνες Χαν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ