Κοσμος

Δανός συγγραφέας στέλνει επιστολή και τη βέρα της Ρωσίδας προγιαγιάς του στην υπουργό Μετανάστευσης (εικόνα)

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο που βάζει «χέρι» στα τιμαλφή των προσφύγων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318510-627118.jpg

Διχασμένη στα δύο είναι η κοινωνία της Δανίας μετά την έγκριση του νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να κατάσχει χρήματα και τιμαλφή χωρίς συναισθηματική αξία προσφύγων σε αντάλλαγμα για τη φιλοξενία τους στη χώρα. Μία από τις αντιδράσεις που συζητήθηκε ήταν αυτή του Δανού συγγραφέα Christian Mørk, ο οποίος αποφάσισε να στείλει μια επιστολή και τη βέρα της προγιαγιάς του στην υπουργό Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Inger Støjberg. Ο Δανός συγγραφέας εξηγεί γιατί ο φάκελος περιείχε το δαχτυλίδι της προγιαγιάς του: “Ο προπάππους μου ήρθε από τη Ρωσία στη Δανία τη δεκαετία του 1860. Από όσο γνωρίζω, οι Δανοί τότε δεν ζήτησαν από τη προγιαγιά μου να τους παραδώσει την περιουσία της, όταν πέρασε τα σύνορα. Με τη σκέψη σε όλους αυτούς που θα υποστούν αυτή την ταπεινωτική εμπειρία όμως σας στέλνω τη βέρα της», ανέφερε στην επιστολή.

image

Ο κ. Mørk ανέβασε στο Facebook φωτογραφία με την επιστολή και τη βέρα συγκέντρωσε 5.000 likes μέσα σε δύο ώρες. Ωστόσο, ο συγγραφέας αναγκάστηκε να κατεβάσει την ανάρτησή του από το Facebook καθώς δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του και μηνύματα μίσους.

Η υπουργός Ενσωμάτωσης απάντησε στο Facebook: «Γνωρίζω ότι ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης διαμαρτύρονται διότι η Δανία στο μέλλον θα κατάσχει τιμαλφή από τους πρόσφυγες προκειμένου να πληρώσουν για την διαμονή τους στα κέντρα ασύλου. Η κριτική είναι αδικαιολόγητη αφού ο νόμος ήδη προβλέπει οι Δανοί πολίτες να πουλάνε περιουσιακά τους στοιχεία πάνω από 1.340 ευρώ πριν τους εγκριθεί η χορήγηση επιδομάτων. Είναι αρχή στην Δανία αυτοί που μπορούν να ζήσουν με δικά τους μέσα, να το κάνουν. Αυτό ισχύει για όσους ήδη μένουν εδώ και αυτό θα ισχύσει για όσους μόλις έφθασαν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ