- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σάλος με το «απαρτχάιντ» του 21ου αιώνα στη Βρετανία (εικόνες, video)
Αναγκάζουν αιτούντες άσυλο να μένουν σε σπίτια με κόκκινες πόρτες για να ξεχωρίζουν
Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αναγκάστηκε να προχωρήσει στη διενέργεια έρευνας μετά από καταγγελίες ότι αιτούντες άσυλο στην πόλη Μίντελσμπρο υποχρεούνται να διαμένουν σε σπίτια με κόκκινες πόρτες για να ξεχωρίζουν. Οι ένοικοι των σπιτιών αυτών διαμαρτύρονται γιατί γίνονται εύκολος στόχος ρατσιστικών επιθέσεων.
«Το θέμα είναι άκρως ανησυχητικό», είπε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τζέιμς Μπροκενσάιρ. «Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών θα διενεργήσουν επιτόπια έρευνα για τις συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στη βορειοανατολική Βρετανία», πρόσθεσε. «Περιμένω τα υψηλότερα στάνταρντ από τους εργολάβους μας. Αν βρούμε στοιχεία διάκρισης κατά των αιτούντων άσυλο, θα αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές», τόνισε ο Μπροκενσάιρ.
Ο σκανδαλώδης διαχωρισμός που θυμίζει σύγχρονο απαρτχάιντ πήρε διαστάσεις χάρη σε δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times. Οι ντόπιοι συγκρίνουν την εν λόγω τακτική με αυτήν των κίτρινων αστεριών στη ναζιστική Γερμανία.
Τα ακίνητα που στεγάζουν τους πρόσφυγες ανήκουν στην εταιρεία Jomast, η οποία έχει επίσης συμβόλαιο με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας GS4. Και οι δύο αρνούνται την κατηγορία ότι επιχειρήθηκε διαχωρισμός ή στοχοποίηση των αιτούντων άσυλο. Ωστόσο, οι ένοικοι των σπιτιών αυτών καταγγέλλουν ότι έχουν δεχθεί επιθέσεις από μέλη του ρατσιστικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου με αυγά, με πέτρες, με ακαθαρσίες. Ένας πρόσφυγας δήλωσε στους Times ότι αισθάνθηκε τόσο στιγματισμένος που αναγκάστηκε να βάψει άσπρη την πόρτα του. Κι όμως δέχθηκε επίσκεψη από υπάλληλο της Jomast που του είπε ότι αυτό που έκανε είναι αντίθετο με την πολιτική της εταιρείας.
Ο πρώην βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Ίαν Σολς συνέκρινε το κόκκινο χρώμα με τα κίτρινα αστέρια των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία. «Οι πόρτες είναι ένα σημάδι διάκρισης που θυμίζει τη Γερμανία του 1930», είπε χαρακτηριστικά. Τον Φεβρουάριο του 2014 είχε εκφράσει τη διαφωνία του κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης αλλά δεν άλλαξε η συγκεκριμένη πολιτική. «Πίστευα ότι είναι σοκαριστικό. Υπέθεσα ότι η διαχείριση της G4S θα σόκαρε εξίσου τους πάντες και θα άλλαζε κάτι. Τελικά δύο χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα».
Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της Jomast, υπεργολαβίας της G4S του Stuart Monk, καταβάλλονται εκατομμύρια λίρες το χρόνο προκειμένου να υποδεχτούν τους αιτούντες άσυλο. Το ποσό, σύμφωνα με τους Sunday Times, ανέρχεται σε 175 εκατομμύρια λίρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατηγορείται από την Ουάσιγκτον ότι διέταξε τον βασανισμό σε αντιπάλους του Άσαντ
Προσέφερε 5.000 δολάρια σε συνοδό και έψαχνε επίμονα κοκαΐνη
Ποια ονόματα ακούγονται πριν την ψήφιση για τον προϋπολογισμό του 2025
Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει - Ο αντίκτυπός τους στη διεθνή σκηνή
Σε 20 χρόνια, η Λατάκεια μπορεί να είναι μια νέα Σιγκαπούρη, λέει η Times Of Israel
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες και παιδιά
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.