Κοσμος

Σάλος με το «απαρτχάιντ» του 21ου αιώνα στη Βρετανία (εικόνες, video)

Αναγκάζουν αιτούντες άσυλο να μένουν σε σπίτια με κόκκινες πόρτες για να ξεχωρίζουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317734-626006.jpg

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας αναγκάστηκε να προχωρήσει στη διενέργεια έρευνας μετά από καταγγελίες ότι αιτούντες άσυλο στην πόλη Μίντελσμπρο υποχρεούνται να διαμένουν σε σπίτια με κόκκινες πόρτες για να ξεχωρίζουν. Οι ένοικοι των σπιτιών αυτών διαμαρτύρονται γιατί γίνονται εύκολος στόχος ρατσιστικών επιθέσεων.

image

«Το θέμα είναι άκρως ανησυχητικό», είπε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τζέιμς Μπροκενσάιρ. «Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών θα διενεργήσουν επιτόπια έρευνα για τις συνθήκες διαμονής των αιτούντων άσυλο στη βορειοανατολική Βρετανία», πρόσθεσε. «Περιμένω τα υψηλότερα στάνταρντ από τους εργολάβους μας. Αν βρούμε στοιχεία διάκρισης κατά των αιτούντων άσυλο, θα αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές», τόνισε ο Μπροκενσάιρ.

image

Ο σκανδαλώδης διαχωρισμός που θυμίζει σύγχρονο απαρτχάιντ πήρε διαστάσεις χάρη σε δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times. Οι ντόπιοι συγκρίνουν την εν λόγω τακτική με αυτήν των κίτρινων αστεριών στη ναζιστική Γερμανία.

Τα ακίνητα που στεγάζουν τους πρόσφυγες ανήκουν στην εταιρεία Jomast, η οποία έχει επίσης συμβόλαιο με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας GS4. Και οι δύο αρνούνται την κατηγορία ότι επιχειρήθηκε διαχωρισμός ή στοχοποίηση των αιτούντων άσυλο. Ωστόσο, οι ένοικοι των σπιτιών αυτών καταγγέλλουν ότι έχουν δεχθεί επιθέσεις από μέλη του ρατσιστικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου με αυγά, με πέτρες, με ακαθαρσίες. Ένας πρόσφυγας δήλωσε στους Times ότι αισθάνθηκε τόσο στιγματισμένος που αναγκάστηκε να βάψει άσπρη την πόρτα του. Κι όμως δέχθηκε επίσκεψη από υπάλληλο της Jomast που του είπε ότι αυτό που έκανε είναι αντίθετο με την πολιτική της εταιρείας.

image

Ο πρώην βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Ίαν Σολς συνέκρινε το κόκκινο χρώμα με τα κίτρινα αστέρια των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία. «Οι πόρτες είναι ένα σημάδι διάκρισης που θυμίζει τη Γερμανία του 1930», είπε χαρακτηριστικά. Τον Φεβρουάριο του 2014 είχε εκφράσει τη διαφωνία του κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης αλλά δεν άλλαξε η συγκεκριμένη πολιτική. «Πίστευα ότι είναι σοκαριστικό. Υπέθεσα ότι η διαχείριση της G4S θα σόκαρε εξίσου τους πάντες και θα άλλαζε κάτι. Τελικά δύο χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα».

image

Για τα ακίνητα ιδιοκτησίας της Jomast, υπεργολαβίας της G4S του Stuart Monk, καταβάλλονται εκατομμύρια λίρες το χρόνο προκειμένου να υποδεχτούν τους αιτούντες άσυλο. Το ποσό, σύμφωνα με τους Sunday Times, ανέρχεται σε 175 εκατομμύρια λίρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ