- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Γιούνκερ και οι πολλαπλές κρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Προσφυγικό, τρομοκρατία, οικονομική κρίση, Βρετανία…
«Η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η οικονομική νομισματική ένωση και η Μεγάλη Βρετανία, αντικατοπτρίζουν μια Ευρώπη σε πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοψίζοντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα θέματα που απασχολούν σήμερα την ΕΕ.
«Σαφέστατα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, και καλό θα είναι να ξεπεράσουμε την εθνική οπτική γωνία και να ξαναβρούμε το πνεύμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που είναι η αλληλεγγύη» πρόσθεσε και τόνισε: «Μπορούμε να το κάνουμε εάν το επιθυμούμε».
Όσον αφορά στην προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι όσα λέγονται για το ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό «είναι αλήθεια και ψέματα ταυτόχρονα» και εξήγησε: «Είναι ψέματα, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και είναι αλήθεια, γιατί όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφήσει τα λόγια και περάσει στις πράξεις».
Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να συνεργασθεί «για ακόμα μια φορά» με την Επιτροπή για τη δημιουργία Σώματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. «Κοινά σύνορα - κοινή διαχείριση» τόνισε και πρόσθεσε: «Εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε η Σένγκεν δεν θα επιβιώσει και θα επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη με τα παλιά σύνορα, αυτήν που οι νέοι δεν έχουν γνωρίσει, πράγμα που δεν τους το εύχομαι».
Για τα εξωτερικά σύνορα και τη φύλαξή τους, επισήμανε ότι το θέμα θα πρέπει να το δούμε και από την πλευρά των μη Ευρωπαίων γειτόνων μας και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας ότι έκανε τα πρώτα θετικά βήματα για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης: Για παράδειγμα, θέσπισε μια υποχρέωση θεώρησης εισόδου για τους μετανάστες, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο πως απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν προκειμένου να μειωθεί αισθητά η ροή προσφύγων.
Όσο για τις διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει «μια έντιμη συμφωνία». «Η Μεγάλη Βρετανία είναι ισχυρότερη εντός της ΕΕ και η ΕΕ ισχυρότερη με τη Μεγάλη Βρετανία. Γι' αυτό επιθυμούμε μια συμφωνία που να είναι δίκαιη και για την ΕΕ» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Τραμπ καλεί τη Ρωσία να προχωρήσει σε ειρηνευτική συμφωνία
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τέλος ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, ανοίγουν άμεσα τα Στενά του Ορμούζ
Xρειάστηκε να ζητήσουν έκτακτες προμήθειες
Απροσδόκητη στροφή υπέρ της Ουκρανίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο των G7
Στα 7 εκατομμύρια ευρώ η ζημία - 95 συλλήψεις σε 15 τοποθεσίες
Δέσμευση και από τις δύο πλευρές ότι θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας μεταξύ τους
Mια αντιπαράθεση με πολλά επεισόδια
Εν αναμονή καταστροφικών πλημυρών οι νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι προβλέψεις για τα Στενά του Ορμούζ
Yποβλήθηκαν 626 αιτήσεις για μόλις 27 θέσεις
Παρά τη συμφωνία, η δικαστική διαμάχη με την κλινική συνεχίζεται
Μόνο ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν μπορεί να επιτρέψει εξαιρέσεις
106 νίκες σε Grand Prix της Formula 1 μετρά πλέον ο Λιούις Χάμιλτον, μετά τη νίκη του στο Circuit de Barcelona
«Η ισορροπία δυνάμεων έχει μετατοπιστεί υπέρ της Ουκρανίας», δηλώνουν οι ηγέτες της G7
Πώς ξεκίνησε αυτή η φήμη για το παρασιτικό γατόψαρο του γλυκού νερού και τι ισχύει
Με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται η στρατηγική θέση του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας
Η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν αποκαλύπτει τα όρια της ισχύος όλων των πρωταγωνιστών της περιοχής
Στη Σύνοδο G7 στο Εβιάν της Γαλλίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα μέτρα αναμένεται να εξοικονομήσουν 185 εκατ. ευρώ στον ραδιοτηλεοπτικό όμιλο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.