Κοσμος

Οργή στο Ιράν με τις νέες κυρώσεις των Αμερικανών

Η Τεχεράνη «τιμωρείται» για το βαλλιστικό της πρόγραμμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Παράνομες και ανήθικες» αποκάλεσε η κυβέρνηση του Ιράν τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξαιτίας του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χοσεΐν Τζαμπέρ Ανσαρί δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις είναι παράνομες διότι «το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν δεν προβλέπει ικανότητα εξοπλισμού με πυρηνικές κεφαλές». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών απαγορεύεται κάθε τραπεζική συναλλαγή με το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σε 11 φορείς και σε άτομα που εμπλέκονται στο βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν. Επίσης στη «μαύρη λίστα» της Ουάσινγκτον προστέθηκαν επιχειρήσεις με έδρα την Κίνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Όπως έχει δηλώσει κατά το παρελθόν, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα απαντήσει στις προπαγανδιστικές αυτές ενέργειες επιταχύνοντας το βαλλιστικό της πρόγραμμα και ενισχύοντας τις αμυντικές της ικανότητες», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της ιρανικής ηγεσίας.

«Το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να υπόκειται σε κυρώσεις», εξήγησε ο αρμόδιος υφυπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης.