Κοσμος

Απογοητευμένη η Κομισιόν με την Τουρκία στο Προσφυγικό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δεν είναι ικανοποιημένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις μέχρι στιγμής δράσεις της Τουρκίας για τη μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς. «Οι αριθμοί των εισερχομένων παραμένουν υψηλοί και υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά η οποία πρέπει να γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός αξιωματούχος. «Η συνεργασία μας με τις τουρκικές αρχές είναι θετική. Θα συνεχίσουμε να συζητούμε τρόπους για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Τίμερμανς εξήγησε ότι το μοναδικό κριτήριο είναι να μειώνονται οι αριθμοί. «Είμαστε όλοι δεσμευμένοι, στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης, να κάνουμε ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αριθμοί», δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συναντήσει τη Δευτέρα στην Άγκυρα Τούρκους υψηλόβαθμους αξιωματούχους προκειμένου να αποτιμήσουν το σχέδιο δράσης που υπογράφηκε στο τέλος Νοεμβρίου ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, χώρα διέλευσης που φιλοξενεί κάπου 2,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει υποσχεθεί να χρηματοδοτήσει με τρία δισεκατομμύρια ευρώ τα σχέδια ενσωμάτωσης των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και να βοηθήσει ώστε να εξοπλιστεί καλύτερα η τουρκική ακτοφυλακή αν η Άγκυρα συμβάλει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.