Κοσμος

Διχάζει η επανέκδοση του «Mein Kampf» του Χίτλερ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316492-624001.jpg
Wikimedia Commons / Bundesarchiv, Bild 183-1987-0703-507 / unbekannt / CC-BY-SA 3.0

Στα βιβλιοπωλεία της Γερμανίας πιθανώς να επιστρέψει το βιβλίο του Αδόλφου Χίλτερ «Mein Kampf», καθώς έχουν περάσει πλέον 70 χρόνια από το θάνατο του δημιουργού του και όπως ορίζει ο ευρωπαϊκός νόμος, ανήκει πλέον στο δημόσιο τομέα.

Από το 1945, το copyright του βιβλίου κατείχε το κρατίδιο της Βαυαρίας και μέχρι σήμερα δεν επέτρεπε την επανεκτύπωση του βιβλίου στα Γερμανικά. Πλέον, όμως, δεν απαιτείται άδεια και οι εκδοτικοί οίκοι της χώρας μπορούν, εάν το επιθυμούν, να το τυπώσουν. Το «Μein Kampf» γράφτηκε από τον δικτάτορα στις αρχές της δεκαετίας του ’20 και αποτελεί ένα αντισημιτικό παραλήρημα. Για αυτό το λόγο, το κρατίδιο της Βαυαρίας προσπάθησε να κρατήσει τα πνευματικά δικαιώματα, κάτι το οποίο τελικώς δεν κατάφερε. 

Η ιστοσελίδα The Local.de, αναφέρει ότι το βιβλίο του μίσους αναμένεται να επανεκδοθεί σε αρκετές γλώσσες, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει την ανησυχία εβραϊκών οργανώσεων ανά τον κόσμο. 

Οι εκδοτικοί οίκοι της Γερμανίας εμφανίζονται διχασμένοι, με ορισμένους να δηλώνουν ότι δεν θα κυκλοφορούσαν το βιβλίο στην αγορά ακόμα και αν τους πλήρωναν και άλλους να το… σκέφτονται.

«Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο ενώ 12 εκατομμύρια αντίτυπα της πρώτης έκδοσης κυκλοφορούν σε καταστήματα με παλιά βιβλία. Δεν είναι τόσο σπάνιο», ανέφερε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών του Ολοκαυτώματος Vashem Νταν Μίτσμαν, και συνεχίζει: «Για το Mein Kampf, όμως, υπάρχει μια συναισθηματική απόρριψη. Κανένας εκδότης δεν θα το επανακυκλοφορήσει». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ