- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τη Γερμανία του Χίτλερ ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως πρότυπο αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος και για την Τουρκία.
Λεπτομερέστερα, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αργά χτες Πέμπτη για το ισχυρό (εκετελεστικό) προεδρικό σύστημα, είπε, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση του πρακτορείου «Dogan»: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ. Υπάρχουν μεταγενέστερα παραδείγματα σε διάφορες άλλες χώρες».
Σήμερα το τουρκικό Σύνταγμα είναι προεδρευόμενο και πρωθυπουργοκεντρικό, όπως π.χ. το γερμανικό, το ιταλικό ή το ελληνικό. Ο κ. Ερντογάν επιδιώκει να το αλλάξει και να το κάνει προεδρικό, κατά το αμερικάνικο, το γαλλικό ή το ρώσικο πρότυπο. Για να γίνει αυτό, πρέπει ν΄ αλλάξει το Σύνταγμα, που είχε εκπονηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Η αντιπολίτευση θέλει μια κάποια αλλαγή, αλλά φοβάται τις υπερεξουσίες του ισλαμοσυντηρητικού αυταρχικού ηγέτη, που επιδιώκει ένα Σύνταγμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Το κόμμα ΑΚΡ του κ. Ερντογάν διαθέτει αυτή τη στιγμή απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
(Σ.Σ. Πάντως στη ναζιστική Γερμανία –19331945– ο Αδόλφος Χίτλερ είχε από πολύ νωρίς συγχωνεύσει στο πρόσωπό του τ΄ αξιώματα του καγκελαρίου / πρωθυπουργού και του προέδρου. Η συνέχεια είναι γνωστή).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προειδοποιήσεις προς τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες
Η ανατολική Ελλάδα στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο, δηλώνουν Έλληνες ερευνητές
«Ήταν το τέλος του πολιτικού μου ταξιδιού», δήλωσε ο συγκινημένος
Η Βικτόρια Βιγιαρουέλ έκανε ειδική αναφορά στον πόλεμο των Φόκλαντ του 1982
Αντιδράσεις από την Καθολική Εκκλησία και μελών του ιατρικού κλάδου
«Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν γνώμη», απαντάει ο υπουργός Εξωτερικών
Ο ηγέτης του Reform UK θέλει να κλείσει τα στόματα όσων τον κατηγορούν για διαφθορά
Αναμνήσεις από το διαμέρισμα της οδού Αρνάλδας στη Λευκωσία κι από τα γεγονότα που άλλαξαν την Κύπρο
Η μετοχή βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να πέσει κάτω από την τιμή των 135 δολαρίων της δημόσιας προσφοράς
Η «Συμμαχία των Προθύμων» ετοιμάζεται για ασκήσεις μαζί με το Κίεβο
Η Μητροπολιτική Αστυνομία συνέλαβε έναν 20χρονο για απειλητική ανάρτηση κατά του ηγέτη του Reform UK
Η θεραπεία στην οποία υποβάλλεται για καρκίνο πάει «πραγματικά καλά»
Eξακολουθεί να καταβάλλει σχεδόν 7,5 εκατ. δολάρια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε στο Κίεβο νέα συμφωνία σύμπραξης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας «ευχαριστεί» για την προσοχή που τράβηξε πάνω του
Τα μαθηματικά της θηριωδίας των Ταλιμπάν
Ο πόλεμος ΗΠΑ - Ιράν μετατράπηκε σε μάχη για τα «διόδια» της θάλασσας
Κλιμακώνεται η κρίση στη Μέση Ανατολή
Από την απόβαση του 1982 και τη νίκη της Θάτσερ μέχρι το «Χέρι του Θεού» και το γκολ του Ντιέγκο Μαραντόνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.