Κοσμος

Ερντογάν: Πρότυπό μου ο Χίτλερ

Πού το πάει ο Τούρκος πρόεδρος;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316443-623946.jpg

Τη Γερμανία του Χίτλερ ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως πρότυπο αποτελεσματικού προεδρικού συστήματος και για την Τουρκία.

Λεπτομερέστερα, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση αργά χτες Πέμπτη για το ισχυρό (εκετελεστικό) προεδρικό σύστημα, είπε, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση του πρακτορείου «Dogan»: «Υπάρχουν ήδη παραδείγματα στον κόσμο. Μπορείτε να το δείτε αν κοιτάξετε τη Γερμανία του Χίτλερ. Υπάρχουν μεταγενέστερα παραδείγματα σε διάφορες άλλες χώρες».

Σήμερα το τουρκικό Σύνταγμα είναι προεδρευόμενο και πρωθυπουργοκεντρικό, όπως π.χ. το γερμανικό, το ιταλικό ή το ελληνικό. Ο κ. Ερντογάν επιδιώκει να το αλλάξει και να το κάνει προεδρικό, κατά το αμερικάνικο, το γαλλικό ή το ρώσικο πρότυπο. Για να γίνει αυτό, πρέπει ν΄ αλλάξει το Σύνταγμα, που είχε εκπονηθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Η αντιπολίτευση θέλει μια κάποια αλλαγή, αλλά φοβάται τις υπερεξουσίες του ισλαμοσυντηρητικού αυταρχικού ηγέτη, που επιδιώκει  ένα Σύνταγμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Το κόμμα ΑΚΡ του κ. Ερντογάν διαθέτει αυτή τη στιγμή απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. 

(Σ.Σ. Πάντως στη ναζιστική Γερμανία –19331945– ο Αδόλφος Χίτλερ είχε από πολύ νωρίς συγχωνεύσει στο πρόσωπό του τ΄ αξιώματα του καγκελαρίου / πρωθυπουργού και του προέδρου. Η συνέχεια είναι γνωστή).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ