Κοσμος

Μαινόμενος Πούτιν κατά της Τουρκίας (video)

«Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικανούς σε ένα συγκεκριμένο σημείο»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ωμή γλώσσα χρησιμοποιείσαι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους από την Τουρκία στα τέλη του Νοεμβρίου. «Οι Τούρκοι αποφάσισαν να γλείψουν τους Αμερικανούς σε ένα συγκεκριμένο σημείο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στην ετήσια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί σημείο επαφής με την τουρκική ισλαμοσυντηρητική ηγεσία. Χαρακτήρισε την κατάρριψη του αεροσκάφους «εχθρική πράξη» και ανέφερε ότι δεν κατανοεί για ποιο λόγο η Τουρκία προέβη σε αυτή την ενέργεια. «Τι κατάφεραν; Ίσως σκέφτηκαν ότι θα αποχωρούσαμε από την Συρία. Η Ρωσία όμως δεν είναι τέτοια χώρα», ξεκαθάρισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Πρόσθεσε δε ότι η Ρωσία δεν θα συναινέσει ποτέ με το να αποφασίζουν ξένες δυνάμεις ποιος θα πρέπει να ηγείται του συριακού κράτους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε σχόλιο για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτηρίζοντας τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ «πολύ ζωντανό και ταλαντούχο άνθρωπο» και «το απόλυτο φαβορί του προεκλογικού αγώνα για την προεδρία».

Άλλα ζητήματα που έθιξε ο πρόεδρος της Ρωσίας στη συνέντευξη Τύπου:

  • Ο Σεπ Μπλάτερ θα έπρεπε να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης και όχι να διώκεται.
  • Δεν υπάρχει τακτικός ρωσικός στρατός στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μπορεί να «υπάρχουν άτομα - Ρώσοι- που εκτελούν διάφορα καθήκοντα, ίσως και στρατιωτικής φύσεως».
  • Προέβλεψε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας κατά 0,7% το 2016, κατά 1,9% το 2017 και 2,4% το 2018.
  • Η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιονδήποτε πρόεδρο εκλέξει ο αμερικανικός λαός. «Εκείνοι είναι που προσπαθούν να επηρεάσουν τον ρωσικό λαό ως προς το ποιον να ψηφίζει», είπε χαρακτηριστικά.