Κοσμος

BBC: Ο Αμπαούντ ξεγλίστρησε από τους Έλληνες αστυνομικούς

Βελγική πηγή λέει ότι ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων διηύθυνε τα πάντα τηλεφωνικά από την Αθήνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ελληνική αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, αλλά η επιχείρησή της απέτυχε. Πηγή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου δήλωσε στο BBC ότι ο Αμπαούντ διηύθυνε τον πυρήνα του στις Βρυξέλλες από την Αθήνα και μάλιστα από το τηλέφωνο. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι Έλληνες αστυνομικοί έπρεπε να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση και τη σύλληψη του υπόπτου πριν από την επιδρομή των Βέλγων στην πόλη Βερβιέρ στις 15 Ιανουαρίου. Στην επιχείρηση της βελγικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σκοτώθηκαν δύο ύποπτοι τζιχαντιστές. Ο Αμπαούντ σκοτώθηκε μετά από επτάωρη επιχείρηση της γαλλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού την επομένη των πολύνεκρων επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ένας ανώτατος αξιωματούχος της βελγικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήταν στην Αθήνα για να συντονίσει την επιχείρηση και να βοηθήσει τους Έλληνες συναδέλφους του πριν από την επιδρομή των Βέλγων στον πυρήνα των τζιχαντιαστών στην Βερβιέρ. Παραμένει άγνωστο πώς και γιατί ο Αμπαούντ ξέφυγε από τους Έλληνες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσπάθησαν να εντοπίσουν τον Βέλγο, μαροκινής καταγωγής, σε κεντρική πλατεία της Αθήνας ακολουθώντας το σήμα του κινητού τηλεφώνου του. Η κίνηση αυτή δεν πέτυχε. Οι ελληνικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν καμία από τις παραπάνω πληροφορίες και το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ κατάφερε να παραμείνει ασύλληπτος.

To BBC, επικαλούμενο την ίδια πηγή, γράφει ότι η ελληνική αστυνομία έκανε εφόδους σε δύο διαμερίσματα στην Αθήνα. Τελικά ένας Αλγερινός εκδόθηκε από την Ελλάδα στο Βέλγιο, αλλά ο Αμπαούντ δεν βρέθηκε πουθενά. Τα δείγματα γενετικού υλικού που συνέλεξε η ΕΛ.ΑΣ. από τα δύο διαμερίσματα ταιριάζουν με τα δείγματα από τη σορό του Αμπαούντ.