Κοσμος

Συμφωνία των 28 για ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
314650-232300.jpg

Στη δημιουργία ενός συστήματος για την ανταλλαγή στοιχείων επιβατών πτήσεων συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια προσπάθεια πρόληψης εν μέσω της ανησυχίας που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Η συμφωνία ορίζει ότι οι Αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία που συλλέγουν αεροπορικές εταιρείες: ονόματα, ημερομηνίες ταξιδιού, πρόγραμμα, στοιχεία πιστωτικών καρτών και στοιχεία επικοινωνίας.

Παράλληλα, οι 28 υπουργοί ενέκριναν μεταξύ άλλων την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών και το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το Συμβούλιο κατέληξε και σε συμφωνία στο ζήτημα του PNR, για την ανταλλαγή δηλαδή μεταξύ των αρμόδιων αρχών στοιχείων των επιβατών των αεροπορικών πτήσεων.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα, που θα δίνει στις ευρωπαϊκές αρχές πρόσβαση στα στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών, θα συγκεντρώνει από τις αεροπορικές εταιρείες τα ονόματα των επιβατών, τις ημερομηνίες ταξιδιών, τα δρομολόγια, αριθμούς πιστωτικών καρτών των οποίων γίνεται χρήση και άλλα σχετικά στοιχεία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με όσους παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.