Κοσμος

Ξαναβγαίνει «Ο αγώνας μου» του Χίτλερ

Με το τέλος του 70άχρονου copyright

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η πολιτική αυτοβιογραφία – μανιφέστο του Γερμανού δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ «Ο αγώνας μου» θα κυκλοφορήσει στη Βαυαρία το Γενάρη του 2016, πρώτη φορά την αυτοκτονία του συγγραφέα (Απρίλης 1945) και μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη (Μάης του ίδιου χρόνου), καθώς συμπληρώθηκαν τα 70 χρόνια του copyright, που απαιτεί ο γερμανικός νόμος.

Λεπτομερέστερα, όταν οι σύμμαχοι νίκησαν τη Γερμανία, εκχώρησαν τα δικαιώματα του βιβλίου στο γερμανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο τυης Γερμανίας, που τότε το διοικούσαν οι ΗΠΑ. Τώρα το «Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας» του Μονάχου ετοιμάζει την κριτική επανέκδοση, με 3.500 (υπο)σημειώσεις, σε 4.000 αντίτυπα.

Για την επανέκδοση υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από εβραϊκές οργανώσεις και κύκλους της Αριστεράς, που φοβούνται αναζωπύρωση του φιλοναζισμού

Υπενθυμίζεται πως ο Χίτλερ είχε γράψει μέρος του βιβλίου φυλακισμένος, μετά την αποτυχία να καταλάβει την εξουσία με το «πραξικόπημα της μπιραρίας» (1923). «Ο αγώνας μου» βγήκε το 1925 και πούλησε 240.000 κόπιες μέχρι που ο συγγραφέας του πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής (1932). Ήταν δηλαδή η κύρια πηγή εισοδημάτων του και, λόγω φοροδιαφυγής, έφτασε να οφείλει 405.500 μάρκα (περίπου 6 εκατομμύρια €), τα οποία και παραγράφηκαν όταν έγινε καγκελάριος (1933).