- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ντάισελμπλουμ: Βοήθεια στην Ελλάδα για τα σύνορά της
Τι λέει για την επιβίωση του χώρου Σένγκεν
Πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα αλλά και η Γαλλία, ζητούν να υπάρξουν εξαιρέσεις από τα όσα επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, με το επιχείρημα του πρόσθετου κόστους που συνεπάγεται η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Και ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ φαίνεται πως δείχνει, καταρχήν, κατανόηση για το αίτημα αυτό.
Σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε», ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε:
· «Υπό τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτρέπει αποκλίσεις από την πολιτική των περικοπών. Την ερχόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει κατά περίπτωση αν δικαιολογούνται υψηλότερες δαπάνες και ελλείμματα»
· «Είμαι σθεναρά εναντίον τού να εξαιρούνται σε μόνιμη βάση στρατιωτικές δαπάνες ή κόστη για τη διαχείριση του προσφυγικού από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων. Δεν μπορείς να εξαιρείς ολόκληρες κατηγορίες δαπανών από τους κανόνες. Επί της αρχής, θα ήταν χρήσιμο για όλους μας αν στις καλές εποχές δημιουργούσαμε στον προϋπολογισμό ένα απόθεμα, το οποίο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε σε περιόδους έκτακτης ανάγκης»
· «Στην προσφυγική κρίση, δεν υπάρχει αρκετή αλληλεγγύη, ενώ εκλείπει η πολιτική βούληση. Τα βάρη της προσφυγικής κρίσης κατανέμονται εξαιρετικά άνισα. Ορισμένες χώρες προωθούν τους πρόσφυγες και άλλες τούς υποδέχονται. Οι χώρες αυτές τελούν υπό μεγάλη κοινωνική και οικονομική πίεση και αναμένουν βοήθεια από τις άλλες χώρες της ΕΕ»
· «Η ΕΕ χρειάζεται χρήματα για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, για τα κέντρα υποδοχής και πρώτης καταγραφής στην Ελλάδα, για την υποστήριξη των εστιών κρίσης στην Εγγύς Ανατολή και την Αφρική, αλλά και για τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία»
· Αν η ΕΕ δεν μπορεί να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα, τότε αυτό θα αναλάβει μια μικρότερη ομάδα κρατών. «Αυτό πραγματικά δεν το εύχομαι. Ένα τέτοιο βήμα θα είχε αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλους μας. Θα ήταν προτιμότερο και οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων. Εάν η ΕΕ συνολικά δεν καταφέρει να επενδύσει στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ιορδανία και στην Τουρκία και σε μια αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων, τότε θα πρέπει να συνεργαστούμε στη βάση ενός μικρότερου κύκλου χωρών. Τότε θα έρθει το μίνι Σένγκεν, που αναμφίβολα δεν είναι η καλύτερη λύση. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Όλα αυτά μού προκαλούν μεγάλη ανησυχία και λυπάμαι πολύ».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι αναφέρουν για την αντισημιτική επίθεση
Φέρεται να εθεάθη μαζί με τον επιχειρηματία Μπλέικ Γουίν
Kατέγραφαν βίντεο με τα κινητά τους τηλέφωνα και εισέπνεαν νιτρώδες οξείδιο, γνωστό και ως «αέριο γέλιου»
Νεκρός, εκατοντάδες τραυματίες και 780 συλλήψεις μετά τους πανηγυρισμούς για το Champions League – Στο επίκεντρο η διαχείριση πλήθους και η βία στα γαλλικά προάστια.
Αντίποινα με drones και πυραύλους
Eκτιμά ότι η χώρα του βρίσκεται πλέον σε πιο ευνοϊκή στρατηγική θέση
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι 57 αστυνομικοί τραυματίστηκαν
Η κρίση αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων
H νέα πραγματικότητα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην τοπική αλιευτική βιομηχανία
Τα επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή Πορτονόβα, βόρεια της Αυλώνας
Tο Παρίσι κάνει λόγο για «μεγάλο λάθος» του Μπενιαμίν Νετανιάχου
Οι αρχές σφράγισαν το κατάστημα για διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που προωθούσε «παρεκκλίνουσες συμπεριφορές»
Η χώρα ψηφίζει στον πρώτο γύρο εν μέσω του χειρότερου κύματος βίας από το 2016
Ο Αμερικανός πρόεδρος σκληραίνει τη στάση του για τα πυρηνικά και τα Στενά του Ορμούζ
Τέσσερις τραυματίες
Aφού παραδέχθηκε τρεις κατηγορίες που αφορούσαν άσεμνο υλικό με ανηλίκους
Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη
Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ο πρόεδρος πλησιάζει τα 80 χρόνια
Aρκετοί επιστήμονες εκφράζουν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα
Οι δύο καλλιτέχνες επρόκειτο να εμφανιστούν στο φεστιβάλ «Pulse of Gaia»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.