Κοσμος

Εικόνες από τα μυστικά τούνελ-κρησφύγετα του Ισλαμικού Κράτους (video)

Πλήρως εξοπλισμένα για να διαμένουν και να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
300873-228050.jpg

Εικόνες που φέρνει στη δημοσιότητα το Associated Press αποκαλύπτουν ένα μυστικό πλήρως οργανωμένο δίκτυο τούνελ των μαχητών του ISIS το οποίο ανακαλύφθηκε στην ιρακινή πόλη Σιντζάρ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, από τις κουρδικές δυνάμεις που απελευθέρωσαν την πόλη η οποία βρισκόταν επί 1 χρόνο στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.

Σαράντα εκτεταμένες υπόγειες διαδρομές, που συνδέονται με σπίτια και είναι προσβάσιμες μέσα από τοίχους και πατώματα, εξοπλισμένες με δωμάτια-καμπίνες που διαχωρίζονται με σακιά άμμου, και διαθέτουν κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα και μαγειρικά σκεύη, φάρμακα και παυσίπονα. Το δίκτυο διέθετε μέχρι και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ φυσικά δεν έλειπαν σε διάφορα σημεία αντίτυπα του Κορανίου.

Σε ένα άλλο τμήμα της σήραγγας βρέθηκαν πυρομαχικά αμερικανικής προέλευσης και εργαλεία για την κατασκευή βομβών.Οι τζιχαντιστές δημιούργησαν τις σήραγγες αυτές για να τις χρησιμοποιούν ως κατάλυμα προκειμένου να προστατεύονται από τις αεροπορικές επιθέσεις και να έχουν ελεύθερη υπόγεια κυκλοφορία, καθώς και να αποθηκεύουν όπλα και εκρηκτικά. 

Επιπλέον, στην περιοχή βρέθηκαν μαζικοί τάφοι Yazidi, διαστάσεων περίπου 6x18 μέτρα, με αρκετά κρανία, οστά και διάσπαρτα στοιχεία ένδυσης, αν και στο βαθμό που οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, δεν έχει γίνει γνωστό με βεβαιότητα πόσα πτώματα περιέχονται και σε ποιους ανήκουν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ