Κοσμος

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στο ρωσικό Airbus

Επιστρέφουν στην Αγία Πετρούπολη οι σοροί των θυμάτων 

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, αλλά και της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia για το ρωσικό Airbus που συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά.

Όπως είπε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της εταιρείας, είναι αδύνατον το αεροσκάφος να διαλυθεί στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι η μοναδική δυνατή εξήγηση είναι «φυσικές ή μηχανικές ενέργειες». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το πλήρωμα δεν είχε καμία επαφή με το έδαφος για να αναφέρει τυχόν προβλήματα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η αεροπορική εταιρεία δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ασφάλεια της πτήσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους είχαν ελεγχθεί στις 26 Οκτωβρίου χωρίς να διαπιστωθεί πρόβλημα και ότι κατά τις πέντε τελευταίες πτήσεις πριν από τη συντριβή το πλήρωμα δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα στο σχετικό βιβλίο.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλεισθεί, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης.

Την ίδια ώρα, εντός της ημέρας, επιστρέφουν στην Αγία Πετρούπολη οι σοροί 140 επιβατών της μοιραίας πτήσης.

Το ρωσικό κυβερνητικό μεταφορικό αεροσκάφος που μετέφερε σορούς και ανθρώπινα μέλη καθώς πολλοί επιβάτες διαμελίστηκαν προσγειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα πληρώσει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και θα βοηθήσει να οργανωθούν οι κηδείες των ανθρώπων.

Το αεροπλάνο συνετρίβη νωρίς το Σάββατο λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη. Συνολικά, έχουν περισυλλεγεί 163 πτώματα ενώ έχουν ήδη βρεθεί τα δυο μαύρα κουτιά της πτήσης.

Τζιχαντιστές που συνδέονται με το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ισχυρίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έριξαν το Airbus ως απάντηση στις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον θέσεών τους, ωστόσο ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός, Σαρίφ Ισμαΐλ ανέφερε ότι σύμφωνα με ειδικούς το αεροπλάνο δεν θα μπορούσε να έχει χτυπηθεί στα 31.000 πόδια από όπλα που οι αντάρτες είναι γνωστό ότι κατέχουν.

Την ίδια ώρα, μια σειρά μεγάλων αεροπορικών εταιρειών -από την Emirates μέχρι την Qatar Airways αποφάσισαν να σταματήσουν να πετούν προσωρινά πάνω από την χερσόνησο του Σινά.