Κοσμος

«Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ»

Οι αφίσες του κινήματος

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16485-43770.jpg

Νέα Υόρκη, Σάββατο: Περισσότεροι από 700 διαδηλωτές συλλαμβάνονται κατά την διάρκεια πορείας στη γέφυρα Μπρούκλιν. Φωνάζουν: «Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ»

.n

Οι «αγανακτισμένοι» της Νέας Υόρκης δεν τα βάζουν με το πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτούς η κοινωνική και οικονομική ανισότητα οφείλεται στο «άπληστο τέρας» του αμερικανικού κορπορατισμού.

image   

Ζητούν από την πολιτική ηγεσία να αποτινάξει τις επιρροές των τραπεζικών και μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Το κύμα καταλήψεων συνεχίζεται. Επεκτείνεται από την ανατολική ως δυτική ακτή. Σικάγο, Βοστόνη, Λος Άντζελες. Συνολικά σε 21 πόλεις των ΗΠΑ οργανώνεται η δράση του νέου κινήματος.

Δηλώνουν ότι εμπνεύστηκαν από το αραβικό κίνημα εκδημοκρατισμού και από τις διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου.

image

Όπως κι αλλού: έχουν κέντρο πρώτων βοηθειών, ομάδες καθαριότητας και φαγητού. Κάνουν συνελεύσεις. Επικοινωνούν μέσω Facebook, Twitter κι άλλων κοινωνικών δικτύων. Μέσω της σελίδας OccupyWallStreet συντονίζουν την δράση τους και να ενημερώνουν το κοινό. Έχουν βγάλει πρόγραμμα δραστηριοτήτων μέχρι το 2012.

image

Το εικαστικό μέρος της διαμαρτυρίας επιμελείται το ιντερνετικό πολιτικό περιοδικό Adbusters.org. «Είναι τόσο καλοδουλεμένες και στιλιζαρισμένες που θα μπορούσαν να είναι προϊόντα ενός μεγάλου επιχειρηματικού κολοσσού. Τι ειρωνεία», σχολιάζει Αμερικανός δημοσιογράφος στο ίντερνετ.

Εντύπωση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι ο μεγαλοεπενδυτής, Τζορτζ Σόρος, έσπευσε να εκφράσει την συμπαράστασή του στους διαδηλωτές. «Τους βλέπω με συμπάθεια», είπε.

Διαλέξαμε μερικές από τις πιο ωραίες αφίσες του κινήματος «Καταλάβετε την Γουόλ Στριτ».

image

image

image

image

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ