Κοσμος

PLANET VOICE: Ο πασατέμπος σε νέες περιπέτειες

Ο Μίμης Χρυσομάλλης βλέπει τους Imam Baildi στο Paradiso του Άμστερνταμ

1942-76763.jpg
Μίμης Χρυσομάλλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15068-41430.JPG

Ένα κιλό μελιτζάνες, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, δυο-τρεις σκελίδες σκόρδο, μπόλικο λάδι και φρέσκιες ντομάτες. Α ναι, και μισό ματσάκι μαϊντανό, κεφαλοτύρι, και φυσικά αλατοπίπερο. Και για όσους δεν το μυριστήκατε ακόμη, τα υλικά για ένα απολαυστικό ιμάμ μπαιλντί είναι έτοιμα.

Ή έτσι νομίζαμε τουλάχιστον, καθώς το ομώνυμο μουσικό σχήμα ήρθε να επαναπροσδιορίσει τον όρο και να προσθέσει λίγα συστατικά ακόμη στην παραδοσιακή συνταγή. Έτσι, η χύτρα ταχύτητος σφυρίζει τώρα με συνοδεία πνευστών, ενώ ο μονότονος ήχος από το γουδοχέρι συναντά το ντάπα-ντούπα των drum beats. Την ίδια στιγμή τα μπάσα και η φωτιά σιγοβράζουν στις ίδιες χαμηλές συχνότητες, ενώ η μαγείρισσα σιγοτραγουδάει παράλληλα με το ράδιο, ντουμπλάροντας μελωδίες αλλοτινές και αγαπημένες. Σίγουρα κάτι σπέσιαλ «μαγειρεύεται» στην new age κουζίνα της εφευρετικής κομπανίας...

Η ζωντανή εμφάνιση των Imam Baildi στο Paradiso (τον ωραιότερο αλλά και ιστορικότερο συναυλιακό χώρο στο κέντρο του Άμστερνταμ) ήταν μια νότα πολύ ευπρόσδεκτη και μαζί αναζωογονητική στο καλοκαιρινό πρόγραμμα εκδήλωσεων της ολλανδικής πρωτεύουσας, μια ζεστή Μεσογειακή αχτίδα ήλιου μέσα στην ατέρμονη βορεινή συννεφιά και μουντάδα. Στα πλαίσια του δημοφιλούς στο τοπικό κοινό Roots Festival, το εκλεκτικό Αθηναϊκό σχήμα βρέθηκε να ερμηνεύει τις πολυσυλλεκτικές του συν-θέσεις με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό από ταιριαστές (σύμπτωση άραγε;) λεπτές μελιτζανί αποχρώσεις να αντανακλάται στα επιβλητικά βιτρώ παράθυρα πάνω από την σκηνή. Με ζωηρή σκηνική παρουσία, πολύ κέφι, και ένα πλούσιο σε ύφος -και ήθος- πρόγραμμα, το συγκρότημα (με βασικό πυρήνα και ιδρυτές του τα αδέρφια Ορέστη και Λύσανδρο Φαληρέα) άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο στους ήδη γνώστες και πιστούς φίλους του, όσο και σε όλους αυτούς που για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με τον εκρηκτικό μουσικό τσελεμεντέ του.

Σε μια εποχή που ο Γαλάτης DJ Ινδεμίξ από το σχετικό ανέκδοτο έρχεται να προσωποποιήσει ένα ολόκληρο ρεύμα ανανέωσης και εξέλιξης στην μουσική δημιουργία, οι Imam Baildi αναδεικνύονται σε άξια τέκνα των πολυτάραχων καιρών μας, αλλά και της μακράς και πλούσιας αυτής παράδοσης που μέσω των αναφορών τους καλείται να συνομιλήσει με τους ήχους του 21ου αιώνα. Είθε η ήδη επιτυχημένη πορεία τους να συνεχιστεί και στο μέλλον με ενθουσιασμό, τολμηρούς πειραματισμούς και φρέσκο ελαιόλαδο – εε, συγγνώμη, ιδέες: όλα εκείνα δηλαδή που χαρακτηρίζουν μέχρι στιγμής τα ευφάνταστα και γευστικά μουσικά πιάτα τους.

http://www.myspace.com/imambaildi

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ