- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αποκάλυψη: Οι αρχές γνώριζαν ότι η Αματρίτσε θα ισοπεδωνόταν από σεισμό και δεν έκαναν τίποτα
Το ιταλικό περιοδικό Espresso δημοσιεύει έγγραφο-ντοκουμέντο για την ολιγωρία των υπευθύνων
Την ώρα που στην Αματρίτσε ανασύρονται συνεχώς νεκροί από τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ, το ιταλικό περιοδικό Espresso, επικαλούμενο έγγραφο-ντοκουμέντο των τοπικών αρχών αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η αρμόδια υπηρεσία είχε ρητώς γνωστοποιήσει εγγράφως πως το είναι ανοχύρωτο σε ενδεχόμενο σεισμού.
Για την ακρίβεια, στη σελίδα 18 του εγγράφου της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Αματρίτσε προβλεπόταν η ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού και τους κατά συνέπεια κινδύνους για τους κατοίκους του, γεγονός το οποίο επιβαρυνόταν από «τους στενούς δρόμους χωρίς ανοιχτούς χώρους» και υπήρχε η σύσταση προς τη δημοτική αρχή να προετοιμαστεί καταλλήλως, κάτι το οποίο, σύμφωνα με το περιοδικό, δεν έγινε.
Επίσης, στο έγγραφο γίνεται αναφορά ότι «τα σπίτια στην πλειοψηφία τους χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα και έχουν ανακαινιστεί μέσω διαφόρων παρεμβάσεων κατά τον 19ο αιώνα», ενώ «οι παρεμβάσεις με σκυρόδεμα έχουν γίνει μετά το 1960, ως εκ τούτου ο σεισμικός κίνδυνος είναι υψηλός, γεγονός το οποίο ενισχύουν και οι ζημιές στα κτίρια από τον σεισμό του 1979 και εκείνον του 2009 την Άκουιλα. Αναμφίβολα, ο τύπος κατασκευής (οι τοίχοι φέρουν την τοπική πέτρα) επηρεάζουν αποφασιστικά την ευπάθεια των υφιστάμενων κτιρίων με τους συνεπαγόμενους κινδύνους για τον πληθυσμό».
Επίσης, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται πως ο κίνδυνος επιτείνεται από τη γεωμορφολογία του εδάφους, αναφέροντας πως η ζώνη που ξεκινά από τον ιστορικόν ξενώνα «Hotel Roma» είναι η περιοχή με τη «μεγαλύτερη υδρογεωλογική αστάθεια». «Τα χαρακτηριστικά του εδάφους που συντίθεται από αμμώδη προσχωσιγενή λάσπη είναι καθιστά τη γη ακόμα πιο ασταθή» αναφέρεται στο έγγραφο στο οποίο συνιστάται στη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε έργα που θα εξασφάλιζαν τη λειτουργικότητα και τη διατήρηση της σταθερότητας των κτιρίων.
Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται όχι μόνο στις κατοικίες, αλλά και στους δρόμους, οι οποίοι όπως προκύπτει δεν είναι ασφαλείς σε περίπτωση φυσικής καταστροφής: «Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος εγγυάται από έναν μόνο δρόμο. Επιπλέον πρέπει να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».
Για την ιστορία, το χωριό Νόρτσια, που βρέθηκε κυριολεκτικά στο επίκεντρο του σεισμού, επειδή ακριβώς είχε προχωρήσει σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, δεν μετρά κανένα θύμα, εν αντιθέσει με την Αματρίτσε, που αναθεωρεί προς τα πάνω ώρα με την ώρα τον αριθμό των νεκρών κατοίκων της και τουριστών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3.500 επιβάτες εγκλωβίστηκαν στο σκοτάδι
Το χρονικό της υπόθεσης
Περιέγραψε την εμπειρία της σε ντοκιμαντέρ - Αποκάλυψε ότι ήταν ένα συναισθηματικό ράκος πίσω από τις σκηνές
Σύγκρουση συμφερόντων πίσω από την αποσιώπησή του από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς;
«Πρόκειται για μια απίστευτη ταπείνωση», δήλωσε ο αντίπαλός του
Ήταν κρυμμένος κάτω από μια κουβέρτα και παρακαλούσε τη δημοσιογράφο να μείνει μαζί του
Θα συλλαμβάνονται όσες προωθούν τη γύμνια, την απρέπεια ή το ακατάλληλο ντύσιμο
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Άγνωστο που μπορεί να χτυπήσει το Κρεμλίνο
Πιο πλούσιος από ποτέ μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ
Η πρώην παρουσιάστρια αρνείται το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020
«Ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες, δεν θα έχει νικητή», δηλώνει το Πεκίνο
Η δεύτερη επιδρομή του είδους μέσα σε μια εβδομάδα
Η εγγονή τους, η Ναόμι Μπάιντεν θα γίνει σύντομα μητέρα
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε δικαιοσύνη για τα θύματα του καθεστώτος Άσαντ
Σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάδοβας
Την εποχή που ήταν παρουσιάστρια στο Fox News
Με αφορμή δηλώσεις του υπέρ του Ισραήλ
Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.