Κοσμος

Ο Ερντογάν κατηγορεί Αμερικανό στρατηγό ότι εμπλέκεται στο πραξικόπημα - τι απάντησε ο Βότελ

Ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ πάει στην Τουρκία 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
134729-307558.jpg

Ο Ερντογάν κάνει συνεχώς επιθέσεις στις ΗΠΑ για τη μη έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία, ενώ στο στόχαστρο του μπήκε και Αμερικανός στρατηγός.

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τον στρατηγό Τζόσεφ Βότελ, διοικητή των επιχειρήσεων του Πενταγώνου στη Μέση Ανατολή, ότι «παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών» επειδή δήλωσε ότι φοβάται πως οι εκκαθαρίσεις που είναι σε εξέλιξη στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μπορεί να έχουν συνέπειες στις διμερείς σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

«Παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών αντί να υπερασπίζεστε μια χώρα που απέτρεπε την απόπειρα πραξικοπήματος», είπε ο Ερντογάν μετά την τελετή που οργανώθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης του στρατού το οποίο βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης προς τη 16η Ιουλίου. Αυτή ήταν μια από τις χειρότερες επιθέσεις που διέπραξαν, καθώς στο στρατόπεδο αυτό σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι.

Τι απάντησε ο Βότελ

Από την πλευρά του Βότελ απέρριψε τις αναφορές ότι ήταν αναμεμειγμένος στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Οποιεσδήποτε αναφορές ότι είχα την όποια ανάμειξη με το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είναι ατυχείς και εντελώς αναληθείς», τόνισε ο Βότελ.

«Η Τουρκία έχει αποτελέσει έναν αξιοσημείωτο και ζωτικής σημασίας εταίρο στην περιοχή για πολλά χρόνια. Αναγνωρίζουμε την διαρκή συνεργασία της Τουρκίας και αναμένουμε στο μέλλον σύμπραξη στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», πρόσθεσε.

Στην Τουρκία ο επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ

Το τουρκικό δίκτυο NTV μεταδίδει επικαλούμενο πηγές από το Τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, Joseph Dunford θα βρίσκεται στην Τουρκία αύριο Κυριακή 31 Ιουλίου.

Επίσης το τουρκικό δίκτυο σημειώνει πως θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Ακάρ, ο οποίος είχε αρχικώς απαχθεί τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος και είχε απελευθερωθεί αρκετές ώρες αργότερα, μετά από επέμβαση ειδικών δυνάμεων του Τουρκικού στρατού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ