Κοσμος

Πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του δεύτερου σφαγέα της Νορμανδίας

Le Monde και RTL αποκαλύπτουν ότι οι γαλλικές αρχές είχαν προειδοποιηθεί για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση του δεύτερου δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης σε εκκλησία της βόρειας Γαλλίας, η οποία στοίχισε τη ζωή ενός 86χρονου ιερέα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde ο δεύτερος δράστης είναι το ίδιο άτομο για το οποίο οι γαλλικές αρχές είχαν λάβει πληροφορία πριν από μία εβδομάδα, η οποία τους προειδοποίησε για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση. Πρόκειται πιθανότατα για τον Αμπντελμαλίκ Π., του οποίου η ταυτότητα βρέθηκε στο σπίτι του άλλου δράστη, του 19χρονου Αντέλ Κερμίς. Η γαλλική αστυνομία ελπίζει να ρίξει φως στην υπόθεση η εξέταση γενετικού υλικού από τη σορό του δεύτερου δράστη.

Υπενθυμίζεται ότι το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται οι δύο δράστες της ομηρίας και της σφαγής του ιερέα κοντά στην Ρουέν να ορκίζονται πίστη στον ISIS.

Εντωμεταξύ και το κανάλι RTL μετέδωσε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν προειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο νέα τρομοκρατικής επίθεσης, τέσσερις μόλις ημέρες πριν οι δύο τζιχαντιστές εισβάλλουν στην εκκλησία στη Νορμανδία, και τους είχαν στείλει τη φωτογραφία του δεύτερου δράστη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού η φωτογραφία αυτή, μαζί με πληροφορίες για το «χτύπημα», εστάλησαν στη Γαλλία από ξένη μυστική υπηρεσία και συνοδευόταν από σοβαρή προειδοποίηση. Σε αυτή σημειωνόταν ότι ο φερόμενος ως ύποπτος πιθανόν βρισκόταν ήδη στη Γαλλία και ήταν έτοιμος να δράσει είτε μόνος, είτε με συνεργούς.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ διευκρινίζει ότι δίχως να έχουν κάποιο όνομα ή διεύθυνση στα χέρια τους, παρά μόνο τη φωτογραφία που δεν ταυτοποιήθηκε με κάποιον από τους γνωστούς υπόπτους, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία μπορούσε μόνο να κυκλοφορήσει επειγόντως την εν λόγω φωτογραφία. Σύμφωνα με το RTL, οι πληροφορίες που εστάλησαν στη γαλλική υπηρεσία πληροφοριών περιελάμβανε ημερομηνία και κίνητρο. Οι αρχές ξεκίνησαν μία «κούρσα», ανακρίνοντας διάφορους που είναι ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικούς κύκλους, αλλά μάταια.

Η φωτογραφία που πήραν οι Γάλλοι, πριν από την επίθεση στη Νορμανδία, ήταν του Αμπντέλμαλίκ Π. σύμφωνα με το RTL. Αυτός θεωρείται ότι ήταν ο δεύτερος δράστης, που μαζί με τον Αντέλ Κερμίς εισέβαλαν στην εκκλησία κράτησαν έξι ομήρους και έσφαξαν τον ιερέα Ζακ Αμέλ.


Φωτογραφία: EPA/IAN LANGSDON