Κοσμος

Ερντογάν: Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι Ευρωπαίοι

Συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις, καταργείται η προεδρική φρουρά

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην Τουρκία οι διώξεις συνεχίζονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και ο Ταγίπ Ερντογάν απορρίπτει τις επικρίσεις που διατυπώνονται από ηγέτες αλλά και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά που λένε Ευρωπαίου αξιωματούχοι «δεν με ενδιαφέρουν και δεν τους ακούω», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν θα μειωθεί η επίθεση εναντίον των υποστηρικτών του μουσουλμάνου κληρικού, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον η Άγκυρα θεωρεί ως βασικό υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση υπέρ της δημοκρατίας έχει προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από κάλεσμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που είναι το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια. Παράλληλα, με απόφαση του Ερντογάν οι ημέρες προσωρινής κράτησης αυξήθηκαν από 4 σε 30.

Μέχρι τώρα έχουν κλείσει 1.043 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 15 πανεπιστήμια, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα και 19 συνδικάτα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ανακοίνωσε τη διάλυση της προεδρικής φρουράς, της οποίας από τα 2.500 μέλη τα 283 έχουν συλληφθεί. Δήλωσε ακόμη ότι διατάχθηκε η προφυλάκιση 13.002 ατόμων μετά τα γεγονότα τη νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουλίου και 5.837 άτομα τέθηκαν από κράτηση, από τα οποία 3.718 στρατιώτες και 123 στρατηγοί.