Κοσμος

Όταν (ξανά)πλημμύρισε το Παρίσι

Η καταστροφική υπερχείλιση του Σηκουάνα το 1910

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130203-294863.jpg

Οι εικόνες που έρχονται αυτές τις μέρες από το Παρίσι αν και σοκαριστικές δεν είναι μοναδικές. Η πόλη είχε επίσης πλημμυρίσει λόγω υπερβολικής βροχής και υπερχείλισης του Σηκουάνα το 1910, το 1941 και το 1959. Πριν από τον 20ο αιώνα η γνωστότερη τέτοια καταστροφή ήταν το 1658. Έκτοτε - και μέχρι σήμερα ευτυχώς – η πλημμύρα του 1910 θεωρείται η πιο μεγάλη. Ήταν 28 Ιανουαρίου του 1910 και το ποτάμι έφτασε στα 8,62 μέτρα. Πολλές γειτονιές του Παρισιού γέμισαν νερό αλλά και πολλές περιοχές εκτός πρωτεύουσας από όπου περνάει το ποτάμι. Για εβδομάδες πριν και μετά, αν και δεν είχε ξεπεράσει τα 8 μέτρα, το νερό είχε πάει παντού και είχε καταστρέψει πολλά.

Ήδη από τις 20 Ιανουαρίου είχε σταματήσει η κυκλοφορία στο ποτάμι, ενώ την επόμενη μέρα το βασικό εργοστάσιο που τροφοδοτούσε με ρεύμα πεπιεσμένου αέρα την πόλη σταμάτησε να λειτουργεί και μαζί του σταμάτησαν όλα τα δημόσια ρολόγια του Παρισιού και όλα τα ασανσέρ. Στις 23 Ιανουαρίου ήταν πλέον σαφές ότι ερχόταν μεγαλειώδης καταστροφή καθώς το νερό είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο και η μισή πόλη ήταν μέσα στο νερό. Η ταχύτητα ανόδου της στάθμης του νερού ήταν εντυπωσιακή αφού οι μετρήσεις δείχνουν ότι στις 20 Ιανουαρίου βρίσκονταν στα 3,8 μέτρα και μόλις 6 μέρες μετά στα 7,39 μέτρα.

Οι ζημιές ήταν αμέτρητες και το οικονομικό κόστος τεράστιο. Σχεδόν όλα είχαν παραλύσει και φυσικά μαζί και η δημόσια διοίκηση. Ακόμα νόμοι έκτακτης ανάγκης ήταν δύσκολο να ψηφιστούν γιατί οι βουλευτές δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την Βουλή παρά μόνο με βάρκες.

Πολλοί θεωρείται ότι ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν τότε στη μεγάλη αυτή πλημμύρα όπως φυσικά η υπερβολική βροχόπτωση, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το χιόνι που είχε ήδη πέσει και είχε γίνει πάγος αλλά και η υπερχείλιση άλλων γειτονικών ποταμών που επικοινωνούν με τον Σηκουάνα.

Η τελική απογραφή κάνει λόγο για 20.000 διαμερίσματα εντελώς πλημμυρισμένα στο Παρίσι, το μισό συγκοινωνιακό δίκτυο κατεστραμμένο (το μετρό που είχε μόλις κλείσει την πρώτη του δεκαετία πλημμύρισε και έκλεισε εντελώς για βδομάδες) ενώ στα προάστια περισσότερα από 30.000 σπίτια υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Κανείς φυσικά με σιγουριά δεν μπορεί να προσδιορίσει το συνολικό ύψος των ζημιών της μεγάλης πλημμύρας, ωστόσο σε μελέτη του 2009 εκτιμήθηκε κάπου στα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

image

 Σιδηροδρομικός σταθμός του Saint-Lazare στις 28 Ιανουαρίου 1910

image

Πινακίδα στην οδό Proudhon στο 12ο διαμέρισμα που δείχνει το επίπεδο του νερού στην μεγάλη πλημμύρα του 1910

image

Αντίστοιχη πινακίδα στη γέφυρα Alexandre III

image

Αυτοσχέδια περάσματα για να μετακινούνται οι Παριζιάνοι στο quai de Passy

image

Περαστικοί στριμώχνονται στις 28 Ιανουαρίου για να δουν το φουσκωμένο ποτάμι

image

 Στη rue de l’Universite στο 7ο διαμέρισμα οι κάτοικοι διασχίζουν μία αυτοσχέδια γέφυρα από ξύλο

image

Ένδειξη της στάθμης του νερού στην πλημμύρα του 1910 στην είσοδο του κτηρίου της Αγροτικής Ακαδημίας, στην οδό Bellechasse

image

75.000 άλογα επιστρατεύονται για να βοηθήσουν στις μετακινήσεις εντός του Παρισιού και η χρήση τους είναι τέτοια που τα περισσότερα πεθαίνουν από εξάντληση

image

Ο πλημμυρισμένος σιδηροδρομικός σταθμός του Orsay – εκεί που σήμερα στεγάζεται το ομώνυμο μουσείο

image

Πίνακας με τις μεγαλύτερες πλημμύρες του Παρισιού (αριστερή στήλη: το ύψος του νερού σε μέτρα)

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY