Κοσμος

Ξεμένει από χαρτονομίσματα η Βενεζουέλα

Έκτακτα μέτρα και χάος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127269-286593.jpg

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται Βενεζουέλα, όπου εκτός από την ενεργειακή κρίση, την έλλειψη τροφίμων και νερού, από τρόφιμα, αδυνατεί να κόψει χρήμα, τυπώνοντας καινούργια χαρτονομίσματα.

Εξαιτίας του αχαλίνωτου πληθωρισμού, που σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αγγίξει το 2016 το 500%, η Βενεζουέλα τύπωνε χρήματα με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς.

Την εκτύπωση χαρτονομισμάτων είχαν αναλάβει τυπογραφεία εκτός χώρας, δεδομένου του τεράστιου όγκου χαρτονομισμάτων που χρειαζόταν η Βενεζουέλα και της επείγουσας ανάγκης να υπάρξει αύξηση των διαθεσίμων του νομίσματός της.

Με τη βύθιση των ταμειακών της διαθεσίμων όμως σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, η κεντρική τράπεζα της χώρας αργεί τις πληρωμές της στους ξένους παρόχους υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτεται από επιστολή τέτοιας επιχείρησης που ήρθε πριν λίγες ημέρες στο φως.

Πριν ένα μήνα, η De La Rue, η μεγαλύτερη εταιρεία νομισμάτων στον κόσμο έστειλε μια επιστολή στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας ενημερώνοντάς της ότι τις οφείλει 71 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως τόνιζε η εταιρία, εάν η κεντρική τράπεζα δεν εξοφλούσε το χρέος θα προχωρούσε σε ενημέρωση των μετόχων της και φυσικά δεν θα μπορούσε να προμηθεύσει τη χώρα με επιπλέον νομίσματα. Η επιστολή διέρρευσε σε ιστοσελίδα Βενεζουέλας και επιβεβαιώθηκε από το Bloomberg News.

«Είναι πρωτοφανής περίπτωση στην παγκόσμια ιστορία όπου μια χώρα με τόσο υψηλό πληθωρισμό, δεν μπορεί να πάρει νέα χαρτονομίσματα» δήλωσε ο Jose Guerra, βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην διευθυντής οικονομικών ερευνών στην κεντρική τράπεζα.

Το πρόβλημα ρευστότητας ξεκίνησε πέρυσι όταν η κυβέρνηση Μαδούρο προσπάθησε να κλείσει το αυξανόμενο νομισματικό έλλειμμα, αιτούμενη σε εταιρείες να τυπώσουν όσα περισσότερα μπολιβάρ μπορούσαν.

Στο τέλος του 2015 η Βενεζουέλα ζήτησε να τυπωθούν πάνω από 10 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα, την ώρα που οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει 7,6 δισεκατομμύρια για μια οικονομία πολύ μεγαλύτερη.

Την ίδια ώρα, ο διάδοχος του Ούγκο Τσάβες, Νιικολά Μαδούρο, ζητά από τους συμπολίτες του μεγαλύτερη κατανόηση, υποστήριξη αλληλεγγύη, δράση και επίγνωση, αρετές που φαίνεται να εξαντλούνται με τον ίδιο ρυθμό που αδειάζουν τα ράφια των καταστημάτων.

Οι περιορισμοί στην ηλεκτροδότηση ενισχύουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών που υποφέρουν από ελλείψεις στοιχειωδών αγαθών, από το κρέας και τα φάρμακα μέχρι το μαγειρικό λάδι και το χαρτί τουαλέτας.

Η κυβέρνηση Μαδούρο αποδίδει την αποδιάρθρωση του ενεργειακού δικτύου στη χωρίς προηγούμενο ξηρασία, εξαιτίας του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, και τα προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και στον «οικονομικό πόλεμο» των μεγάλων συμφερόντων εναντίον της κυβέρνησης.

Την κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας αποκαλύπτει η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να περιορίσει σε δύο μόλις ημέρες την εργάσιμη εβδομάδα των περισσοτέρων δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του ενεργειακού δικτύου, το οποίο ήδη μαστίζεται από αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος. Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μένουν κλειστά τις Παρασκευές.

«Όποιος καταφεύγει στη βία, στις συνθήκες όπου βρισκόμαστε σήμερα, θα αντιμετωπιστεί με την απαιτούμενη αυστηρότητα από τον νόμο, καθώς διαπράττει σοβαρά εγκλήματα εναντίον της δημόσιας ασφάλειας και της πατρίδας», προειδοποίησε σχετικά ο Νικολά Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κατηγορεί την κυβέρνηση για την αποδιοργάνωση της οικονομίας και συγκεντρώνει υπογραφές με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την καθαίρεση του Νικολά Μαδούρο.

ΦΩΤΟ: EPA/MIRAFLORES PRESS / HANDOUT

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.