Κοσμος

«Κύριε κυβερνήτη, όλα καλά, μου ήρθε περίοδος σήμερα»

Στην Ιντιάνα γυναίκες διαμαρτύρονται για την απαγόρευση των αμβλώσεων ενημερώνοντας τον Κυβερνήτη για την περίοδό τους

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125364-281443.jpg

«Καλημέρα σας, το γραφείο του κυβερνήτη μας; Θα ήθελα παρακαλώ να τον ενημερώσετε ότι όλα καλά, μου ήρθε η περίοδός μου, αποφύγαμε το μωρό αυτόν τον μήνα», λέει μία γυναικεία φωνή στη γραμματέα του κυβερνήτη στο πρώτο τηλεφώνημα της ημέρας. Κι όμως αυτό δεν είναι είδηση πια, το έχει συνηθίσει. Εδώ και λίγο καιρό το συγκεκριμένο γραφείο βομβαρδίζεται καθημερινά από τηλεφωνήματα, e-mails αλλά και αναρτήσεις στο facebook.

Όλα ξεκίνησαν από έναν νόμο που προσπαθεί να φέρει ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης ο οποίος αυστηροποιεί τις αμβλώσεις και ο οποίος επικεντρώνεται κυρίως στα προβλήματα του εμβρύου και όχι της μητέρας. Επιτρέπει δηλαδή την άμβλωση σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως δυσπλασία ή άλλες ασθένειες του εμβρύου. Παράλληλα, επιβάλει το έμβρυο να κηδεύεται κανονικά είτε με ταφή είτε με καύση.

Η διαφωνία απέναντι στο νέο νόμο είναι μεγάλη και βρήκε την έκφρασή της μέσα από ένα γκρουπ στο facebook. Λέγεται «Periods for Pence» όπου Mike Pence, ο κυβερνήτης. Έχει ήδη αυτή τη στιγμή 31.000 και κάτι οπαδούς και στη ετικέτα «περιγραφή» αναφέρει: «Οι γυναίκες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παίρνουν τις δικές τους ιατρικές αποφάσεις»

Εκεί έπεσε και η ιδέα να γνωστοποιούν όλες οι γυναίκες την περίοδό τους αλλά και γενικότερα τα γυναικολογικά τους στον κυβερνήτη. «Ας βεβαιωθούμε ότι το γραφείο του Pence γνωρίζει τα πάντα για την περίοδό μας. Δεν θα θέλαμε να πιστεύει ότι εκατοντάδες από εμάς προσπαθούν κάτι να κρύψουν, έτσι;», γράφει η εμπνευστής της ομάδας. Έκτοτε, γυναίκες μπαίνουν στην ομάδα και γράφουν την εμπειρία τους από τα μηνύματα που άφησαν ή έστειλαν στον κυβερνήτη.

image

«Μόλις άφησα ένα μήνυμα στον Pence και του είπα ότι παίρνω αντισυλληπτικά και ήθελα να βεβαιωθώ ότι είναι νόμιμο να εμποδίζω έτσι τα αυγά μου από το να γονιμοποιηθούν», γράφει σαρκαστικά μία γυναίκα. Τα τηλέφωνα πολύ συχνά τελειώνουν με ένα απότομο «μπιπ» αφού οι γραμματείς τους το κλείνουν στα μούτρα. Και καμιά φορά έρχονται και οι μικρές νίκες για την ομάδα. Ας πούμε όταν η διαχειρίστρια της ομάδας γράφει «Μαθαίνουμε ότι ο Pence αποσυνέδεσε όλες τις τηλεφωνικές γραμμές στο γραφείο του! Θέλω να σας δώσω όλες ένα βραβείο!».

Σε άλλη ανάρτηση βρίσκουμε τον εξής τηλεφωνικό διάλογο:

-Γεια σας, αναρωτιέμαι αν ο κυβερνήτης θα μπορούσε να μου προτείνει έναν καλό γυναικολόγο.

-Κυρία μου ξέρετε ότι αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε

-Μα πίστευα ότι μπορούσε! Πίστευα ότι ξέρει τα πάντα για αυτά τα πράγματα.

-(μετά από μεγάλη σιωπή) Υπάρχει κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε για εσάς;

-Ε τότε λοιπόν μήπως εσείς μπορείτε να μου προτείνετε κάποιον; Σας αρέσει ο δικός σας;

-Όχι! (κλείνει το τηλέφωνο)

image

Παρακάτω μία γυναίκα ενημερώνει την ομάδα ότι άφησε μήνυμα στον κυβερνήτη λέγοντας «Πείτε του ότι είμαι στην τρίτη μέρα της περιόδου μου, η ροή είναι αυξημένη αλλά οι πόνοι και οι κράμπες έχουν υποχωρήσει, ξέρω ότι τόσο τον ενδιαφέρει ο κύκλος μου» ενώ και άντρες συμμετέχουν στην ιδιότυπη αυτή φαρσο-καμπάνια αφήνοντας μηνύματα που ρωτάνε αν είναι οκ για τον Pence να φοράνε προφυλακτικό και να εμποδίζουν έτσι το πολύτιμο σπέρμα τους να γονιμοποιήσει τις γυναίκες.

Ο ίδιος ο κυβερνήτης δεν έχει ακόμα αντιδράσει επίσημα, μία εκπρόσωπός του όμως δήλωσε στο BBC που έκανε σχετικό ρεπορτάζ ότι «είμαστε πάντα πρόθυμοι να λαμβάνουμε και να εξυπηρετούμε κλήσεις από όσους έχουν απορίες, ανησυχίες ή χρειάζονται βοήθεια». Και πράγματι μάλλον προσπαθούν να το παίξουν κουλ, αφού ο τοίχος της επίσημης σελίδας «Governor Mike Pence», εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτός, δηλαδή να επιτρέπει οποιοσδήποτε να κάνει αναρτήσεις. Προφανώς έχουν βαρεθεί να σβήνουν μηνύματα σχετικά με την περίοδο, την ωορρηξία και άλλα τέτοια ωραία. Το ίδιο κάνουν και στα σχόλια που δείχνουν να σβήνονται αβέρτα αφού οι διάλογοι που απομένουν δημόσιοι δεν βγάζουν συχνά κανένα νόημα.

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ