Κοσμος

H Μέρκελ θέλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα - απέκλεισε το κούρεμα χρέους

Τι δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας στη συνάντηση με Λαγκάρντ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125211-281059.jpg

Η Γερμανία θέλει την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως αυτή τη στιγμή, στο νομικό πλαίσιο της ευρωζώνης, δεν είναι δυνατό ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Πάντως οι δυό τους επί της ουσίας διαφώνησαν στο θέμα του χρέους αλλά με τακτ.

Η Μέρκελ δεν απέκλεισε τελεσίδικα το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όμως φάνηκε να μεταθέτει το όλο θέμα για το μέλλον, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Παράλληλα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί οδοί και εργαλεία που δίνουν περαιτέρω δυνατότητες σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, όμως υπογράμμισε ότι πρώτα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει ορισμένες δεσμεύσεις.

«Όροι πρέπει να εφαρμοστούν [και] ακόμα δεν έχουμε φτάσει εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ έστειλε ίσως το πιο ξεκάθαρο έως τώρα μήνυμα υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, λέγοντας πως το ΔΝΤ είναι «αποφασισμένο να συνεχίσει να βοηθά», χωρίς όμως να αναλάβει κάποια δέσμευση.

Η Λαγκάρντ συμφώνησε με την Μέρκελ ότι ακόμα απέχουμε από συμφωνία για την Ελλάδα, όμως ουσιαστικά διαφώνησε για το χρέος, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ταμείου ότι πρέπει οπωσδήποτε να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Πάντως η Λαγκάρντ δεν ήταν επιθετική ούτε μίλησε για το μέγεθος της ελάφρυνσης που χρειάζεται η χώρα μας.

Επίσης είπε ότι «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, σε ένα έμμεσο μήνυμα προς τους Ευρωπαίους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, τους οποίους το ΔΝΤ θεωρεί υπερβολικά φιλόδοξους.

Φωτογραφία ΑΠΕ - EPA

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.