Κοσμος

Εκεχειρία στη Συρία

Μια ευκαιρία στην ειρήνη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκεχειρία στη Συρία από τις 12 τα μεσάνυχτα, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Ρωσίας. Αν η εκεχειρία τηρηθεί, θα αρχίσουν νέες ειρηνευτικές συνομιλίες στις 7 Μαρτίου, ενώ στη διάρκειά της θα μοιραστεί ανθρωπιστική βοήθεια στις αποκλεισμένες περιοχές.

«Ας προσευχηθούμε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί, διότι είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχε ο συριακός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια, να δει κάτι καλύτερο, κάτι που μοιάζει με ειρήνη», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Την αναστολή των αεροπορικών της επιχειρήσεων εναντίον ένοπλων ομάδων που συμμετέχουν στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία, ενώ και η Τουρκία διέκοψε τις επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων. Η Άγκυρα, πάντως, έχει προειδοποιήσεις ότι αν παρατηρηθούν κινήσεις κουρδικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά της θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις.

Να θυμίσουμε ότι από την εκεχειρία δεν περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Νούσρα, η οποία αποτελεί το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Πάντως, ομάδα Σύρων ανταρτών καταγγέλλει ότι δέχθηκε επίθεση από ένοπλες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού λίγες ώρες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα. Πυροβολισμοί εναντίον κατοικημένων περιοχών ακούστηκαν επίσης στην πόλη Χομς και στο Χαλέπι

Για ελάχιστα, μεμονωμένα ένοπλα επεισόδια μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στρατευμάτων κάνει λόγο ο ΟΗΕ, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι «στη Δαμασκό και την επαρχία της, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, επικρατεί ησυχία».