Κοσμος

Όταν έκλαψε ο Τζάστιν Τριντό (video)

Ζήτησε συγγνώμη με δάκρυα στα μάτια από τους ιθαγενείς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
116675-260055.jpg

Εκτός από τον τίτλο του πιο γοητευτικού ηγέτη στον κόσμο, ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό διεκδικεί και αυτόν του πιο ευαίσθητου ηγέτη.

Την Πέμπτη διά στόματος του πρώτου πολίτη της χώρας, ο Καναδάς αναγνώρισε έπειτα από έναν ολόκληρο αιώνα τις ιστορικές του ευθύνες απέναντι στους αυτόχθονες.

Ο Τζάστιν Τριντό βαθύτατα συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια μιλώντας σε πρώην μαθητές, αξιωματούχους και θρησκευτικούς ηγέτες, ζήτησε συγγνώμη κατά τη δημοσιοποίηση έκθεσης στην οποία αναφέρονταν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πολλά αγόρια και κορίτσια χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και πως ένιωθαν ντροπιασμένοι που ήταν αυτόχθονες.

Υπενθυμίζεται ότι το 2008, η προηγούμενη διοίκηση ζήτησε συγγνώμη τον Ιούνιο του 2008 για «πολιτιστική γενοκτονία», ιδρύοντας και μια επιτροπή με αντικείμενο την πραγματική συμφιλίωση και την παροχή κονδυλίων προς τους αυτόχθονες για κατάρτιση και πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Ο Τριντό δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει το μέτρο αυτό και ακόμη 93 συστάσεις της επιτροπής για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε από τα σχολεία. «Το βάρος αυτής της εμπειρίας βαραίνει τους ώμους μας για πολύ καιρό. Είναι προφανώς δικό μας ως κυβέρνηση και ως χώρα» τόνισε ο Τριντό και πρόσθεσε: «Ο στόχος μας ενώ προχωράμε μαζί είναι ξεκάθαρος: είναι να σηκώσουμε αυτό το βάρος από τους ώμους σας, από τις οικογένειές και τις κοινότητές σας. Είναι να αναγνωρίσουμε πλήρως τις ευθύνες μας και τις αποτυχίες μας ως κυβέρνηση και ως χώρα».

Στις αρχές του 1874, 150.000 παιδιά Ινδιάνων, και των φυλών Inuit και Metis, εξαναγκάστηκαν να εγγραφούν σε 139 εκκλησιαστικά σχολεία σε μια προσπάθεια της τότε ομοσπονδιακής κυβέρνησης να τους ενσωματώσει στην κοινωνία. Πολλοί εικάζεται ότι έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης από δασκάλους και καθηγητές, που τους απόκοψαν από την κουλτούρα και τη γλώσσα τους. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 3.200 μαθητές δεν επέστρεψαν ποτέ σπίτι τους.

Στην πρακτική αυτή έχει καταλογιστεί η διόγκωση της φτώχειας και της απελπισίας στις κοινότητες των ιθαγενών, που προκάλεσε μεταξύ της κοινότητας κακοποιήσεις, αυτοκτονίες και εγκλήματα.

Τα περισσότερα σχολεία τέτοιου είδους έκλεισαν κατά τη δεκαετία του 1970. Το τελευταίο σταμάτησε μια για πάντα τη λειτουργία του το 1996.

Τέλος, στην έκθεση της επιτροπής αναφέρεται ότι 58 γλώσσες των ιθαγενών, οι περισσότερες από τις οποίες σήμερα ομιλούνται μόνο από ένα μικρό ποσοστό αυτοχθόνων, πρέπει πλέον να εισαχθούν σε μαθήματα στα σχολεία.

Μάλιστα, ο Τριντό κάλεσε και τον Πάπα να ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο της εκκλησίας στην «πνευματική, πολιτιστική, συναισθηματική, φυσική και σεξουαλική κακοποίηση» των ιθαγενών στα σχολεία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.