- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Εκτός από τον τίτλο του πιο γοητευτικού ηγέτη στον κόσμο, ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό διεκδικεί και αυτόν του πιο ευαίσθητου ηγέτη.
Την Πέμπτη διά στόματος του πρώτου πολίτη της χώρας, ο Καναδάς αναγνώρισε έπειτα από έναν ολόκληρο αιώνα τις ιστορικές του ευθύνες απέναντι στους αυτόχθονες.
Ο Τζάστιν Τριντό βαθύτατα συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια μιλώντας σε πρώην μαθητές, αξιωματούχους και θρησκευτικούς ηγέτες, ζήτησε συγγνώμη κατά τη δημοσιοποίηση έκθεσης στην οποία αναφέρονταν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πολλά αγόρια και κορίτσια χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και πως ένιωθαν ντροπιασμένοι που ήταν αυτόχθονες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008, η προηγούμενη διοίκηση ζήτησε συγγνώμη τον Ιούνιο του 2008 για «πολιτιστική γενοκτονία», ιδρύοντας και μια επιτροπή με αντικείμενο την πραγματική συμφιλίωση και την παροχή κονδυλίων προς τους αυτόχθονες για κατάρτιση και πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Ο Τριντό δεσμεύτηκε ότι θα εφαρμόσει το μέτρο αυτό και ακόμη 93 συστάσεις της επιτροπής για να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε από τα σχολεία. «Το βάρος αυτής της εμπειρίας βαραίνει τους ώμους μας για πολύ καιρό. Είναι προφανώς δικό μας ως κυβέρνηση και ως χώρα» τόνισε ο Τριντό και πρόσθεσε: «Ο στόχος μας ενώ προχωράμε μαζί είναι ξεκάθαρος: είναι να σηκώσουμε αυτό το βάρος από τους ώμους σας, από τις οικογένειές και τις κοινότητές σας. Είναι να αναγνωρίσουμε πλήρως τις ευθύνες μας και τις αποτυχίες μας ως κυβέρνηση και ως χώρα».
Στις αρχές του 1874, 150.000 παιδιά Ινδιάνων, και των φυλών Inuit και Metis, εξαναγκάστηκαν να εγγραφούν σε 139 εκκλησιαστικά σχολεία σε μια προσπάθεια της τότε ομοσπονδιακής κυβέρνησης να τους ενσωματώσει στην κοινωνία. Πολλοί εικάζεται ότι έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης από δασκάλους και καθηγητές, που τους απόκοψαν από την κουλτούρα και τη γλώσσα τους. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 3.200 μαθητές δεν επέστρεψαν ποτέ σπίτι τους.
Στην πρακτική αυτή έχει καταλογιστεί η διόγκωση της φτώχειας και της απελπισίας στις κοινότητες των ιθαγενών, που προκάλεσε μεταξύ της κοινότητας κακοποιήσεις, αυτοκτονίες και εγκλήματα.
Τα περισσότερα σχολεία τέτοιου είδους έκλεισαν κατά τη δεκαετία του 1970. Το τελευταίο σταμάτησε μια για πάντα τη λειτουργία του το 1996.
Τέλος, στην έκθεση της επιτροπής αναφέρεται ότι 58 γλώσσες των ιθαγενών, οι περισσότερες από τις οποίες σήμερα ομιλούνται μόνο από ένα μικρό ποσοστό αυτοχθόνων, πρέπει πλέον να εισαχθούν σε μαθήματα στα σχολεία.
Μάλιστα, ο Τριντό κάλεσε και τον Πάπα να ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο της εκκλησίας στην «πνευματική, πολιτιστική, συναισθηματική, φυσική και σεξουαλική κακοποίηση» των ιθαγενών στα σχολεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα γίνει με την προγραμματισμένη περιοδεία στη Λατινική Αμερική
Λεηλασίες, πλιάτσικο και άγριο ξύλο σε Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις
Δεν κάνει πίσω ο Αλβανός πρωθυπουργός
Πώς η επικεφαλής του Rassemblement National μπορεί να κερδίσει τη γαλλική προεδρία
Τεχνικό πρόβλημα ή πολιτική απόφαση
Τεράστιες καταστροφές στο ιστορικό κτίριο
Είχε προηγηθεί λεηλασία στην επιχείρηση
«Δεν σταμάτησε ούτε στιγμή» ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας
Δείτε τις εικόνες από τις λεηλασίες
Εικόνες χάους σε Παρίσι, Λιμόζ και Μασσαλία
Ποιο είναι το πιο άμεσο μέτωπο για την Ευρώπη
Περισσότεροι από 197 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στις πανεθνικές διαδηλώσεις
Έβαζε μπογιά σε φαγητά για να δείχνουν πιο όμορφα
Στο Παρίσι «ολόκληροι δρόμοι καταστράφηκαν», δηλώνει ο δήμαρχος
Δεκάδες καταστήματα λεηλατήθηκαν στο κέντρο της πόλης Μασσαλίας
Έρευνα για τα κίνητρα του 16χρονου δράστη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.