Κοσμος

Οι ιντερνετικές μούφες για την επίθεση στο Παρίσι

Τα διάφορα hoax που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Στην Ελλάδα τα είδαμε και σε ενημερωτικά sites με δήθεν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ!

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114287-226597.jpg

Ο γαλλικός τύπος προσπαθεί να βάλει τάξη στο διαδίκτυο εντοπίζοντας διάφορα hoax που ξεκινούν, όπως σημειώνει, κυρίως από ακροδεξιά sites ή χρήστες και θολώνουν τα νερά για το τι πραγματικά συνέβη το Σάββατο 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Ακόμα και η γαλλική αστυνομία μέσω του λογαριασμού της στο twitter καλεί τους χρήστες να μην αναπαράγουν λάθος πληροφορίες και ψεύτικες φήμες που οδηγούν στην παραπληροφόρηση. Και δεν μιλάμε για την γκάφα και την αθώα, αστεία παραπληροφόρηση αλλά αυτήν που εξυπηρετεί συγκεκριμένες στρατηγικές προπαγάνδας.

image

Το tweet της Γαλλικής Αστυνομίας

• Πανηγυρισμοί Παλαιστίνιων στην Γάζα

Λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, χρήστες κυρίως του twitter διακινούσαν φωτογραφίες που έδειχναν ανθρώπους να πανηγυρίζουν στην Παλαιστίνη. Μάλιστα υποστήριζαν ότι είναι φωτογραφίες που διακίνησε το Al-Jazeera. Πρόκειται καθαρά για μήνυμα προπαγανδιστικό αφού το δίκτυο παραδέχτηκε ότι δεν έδωσε στη δημοσιότητα αυτές τις εικόνες. Άλλωστε μετά από έρευνα βρέθηκε ότι ανήκουν στο Reuters και είναι παλιότερες. Κάποιες του 2012 αφορούν πανηγυρισμούς για την υπογραφή για την παύση πυρός ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ και κάποιες άλλες του 2014 την απαγωγή ενός ισραηλινού στρατιώτη.

image

image

• Πανηγυρισμοί τζιχαντιστών στο γαλλικό μετρό

Το συγκεκριμένο βίντεο είναι του 2010 και δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει από το συρτάρι για να παραπληροφορήσει. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και μετά τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo που διακινήθηκε από κάποιους λέγοντας ότι φανατικοί ισλαμιστές γιορτάζουν την επίθεση. Αυτή τη φορά όμως το είδαν εκατομμύρια άνθρωποι! Είναι πράγματι τραβηγμένο στο μετρό του Παρισιού και ακούγονται φωνές και συνθήματα καθώς και μία γυναίκα με μαύρη μαντήλα που κρατάει μία σημαία και λέει ότι σύντομα θα κυματίζει στο Προεδρικό Μέγαρο. Αφορά όμως μία σύγκρουση μουσουλμάνων και εβραίων στην περιοχή Trocadero στις 26 Δεκεμβρίου 2010 και οι άνθρωποι που εμφανίζονται στο βίντεο είναι μέλη της ομάδας fanaticφανατικών ισλαμιστών Forsane Alizza η οποία μάλιστα διαλύθηκε το 2012 μετά από παρέμβαση του γάλλου υπουργού Εσωτερικών. 

Οι καλά ψαγμένοι αναγνώστες γνωρίζουν ότι πρόκειται για προπαγανδιστικό site, αλλά ο τίτλος είναι σοβαρός και ψαρωτικός. Το βίντεο ανέβηκε στο επίσημο κανάλι youtube του Medias-Presse-Info στις 15/11)

• Οι δήθεν δράστες

Το Σάββατο το πρωί, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις η ιστοσελίδα του τηλεοπτικού καναλιού El Watan (απαγορευμένο από τον Αλγερινό πρόεδρο) δημοσιεύει δύο φωτογραφίες των δραστών. Παρόλο που το κείμενο που συνοδεύει τις φωτογραφίες είναι στα αραβικά, μέσα σε λίγη ώρα έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου αφού τις έσπρωξε και ένα μεγάλο ακροδεξιό site. Πιο χαρακτηριστική η φωτογραφία του μουσάτου νεαρού με το κοράνι και το γιλέκο για τα εκρηκτικά που πρόκειται για στεγνό φωτομοντάζ. Ο άντρας αυτός που πιθανότατα δεν βρίσκεται καν σε γαλλικό έδαφος αλλά στις ΗΠΑ (δείτε παρακάτω την ανάλυση της φωτογραφίας), κρατάει ένα iPad και δεν φοράει γιλέκο.

image

 Πριν και μετά το Photoshop

image

Το buzzfeed.com αναλύει την αρχική φωτογραφία

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ