Το βράδυ δεν είχαμε καλά - καλά αντιληφθεί την κατάσταση. Καθόμασταν στο σαλόνι και βλέπαμε ειδήσεις. Κάποιοι μάλιστα, σκέφτονταν να βγουν. Σιγά – σιγά το πράγμα φούντωνε. «Ίσως είναι καλύτερα να μείνουμε σπίτι». Οι ώρες περνάνε και καταλαβαίνουμε πως δεν πρόκειται για απλούς τσακωμούς σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Σήμερα το πρωί το κτίριο που μένουμε, είναι περικυκλωμένο από αστυνομικούς. Οι υπηρεσίες που συνήθως μας παρέχονται, δε λειτουργούν (βιβλιοθήκη, καφετέρια, πισίνες), μέχρι νεωτέρας. Το δημαρχείο του Παρισιού αποφάσισε ακόμα το κλείσιμο σχολείων, μουσείων, γυμναστηρίων, γηπέδων, αγορών, και των περιφερειακών δημαρχείων. Το μετρό παραμένει ανοιχτό και λειτουργεί κανονικά.
Ο κόσμος κυκλοφορεί έξω σε φυσιολογικά επίπεδα. Επικρατεί, ωστόσο μια κατάσταση χάους και αβεβαιότητας. Βλέμματα χαμένα και αποσυντονισμένα. Ένας Ινδός κάτοικος δεν ήξερε αν ήταν σωστό να βγει από την εστία για να πάει στο σουπερ μάρκετ, γιατί, όπως λέει, «σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν σε ξένους ή μαύρους».
Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ζητήσει να περιορίσουμε τις εξόδους μας στο ελάχιστο. Τα σύνορα έκλεισαν, ζητήθηκε παρέμβαση του στρατού. Σας θυμίζει κάτι; Η ιστορία ξαναγράφεται επικίνδυνα. Είναι περίεργο, γιατί φαινομενικά η ανθρωπότητα είχε από καιρό απαρνηθεί την αγριότητα της φύσης της. Έφτιαξε πολιτισμό, νόμους, ιδανικά. Άνθρωποι σκοτώθηκαν για να έχουμε βασικές θεμελιώδεις αξίες, τις οποίες τελικά δεν έχουμε, ίσως και ποτέ να μην είχαμε.
Το μόνο που έχουμε είναι ανθρώπους να σκοτώνονται καθημερινά. Παιδιά να θαλασσοπνίγονται στις ακτές, αλλά ακόμα να δημιουργηθεί hastag #jesuissurien. Άνθρωποι πεθαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη σα μαριονέττες που πέφτουν. Δείχνουμε την συμπαράστασή μας, γράφουμε κι ένα σχόλιο στο facebook, λυπούμαστε, θυμώνουμε. Με το κράτος, την θρησκεία, την κακή μας τύχη, την παλιοκοινωνία. Αλλά σοκαριζόμαστε στ’αλήθεια;
Γιατί μάλλον κάτι τέτοιες εικόνες ωμής, στεγνής βίας γίνονται με έναν τρόπο μέρος της καθημερινότητά μας και το τρομακτικότερο απ’όλα είναι πως τείνουμε να τις συνηθίζουμε. Συνηθίζουμε τον πόνο, την εν ψυχρώ δολοφονία, αθώων ψυχών. Και αυτό είναι το πιο απάνθρωπο απ’όλα.
Κεντρική φωτό: Mathilde Adorno
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Washington Post περιγράφει τις δραματικές ώρες πριν τις οριστικές αποφάσεις
Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία και οι έντονες χιονοπτώσεις δημιουργούν ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες
Aρκετές και απροσδόκητες οι οικονομικές πιέσεις
Ο ιρανικός λαός έχει τεράστια ιστορία πίσω του και έχει επιβιώσει από πολλά δεινά
Οκτώ μέλη πληρώματος και τρεις επιβάτες, μέλη του προσωπικού του υπουργείου, ανάμεσα στους νεκρούς
Στα «χαρακώματα» Ευρώπη και Τραμπ
Οι γαλλικές αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις έρευνες μέχρι τον εντοπισμό τους.
Εκτάκτως στη Λάρνακα ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κώστας Φυτιρής
Η κηδεία της θα τελεστεί τη Δευτέρα στη Μητρόπολη Αθηνών
Αν δεν υπάρξει λύση, οι δασμοί θα ανέρχονται στο 25% από την 1η Ιουνίου.
Ο Τραμπ προσκάλεσε την Ελλάδα και Κύπρο
Απαιτείται η επικύρωσή της από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών της Mercosur, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη
Στο Κίεβο ο χειμώνας είναι μέρος του πολέμου - το κρύο, το σκοτάδι, η έλλειψη ενέργειας λειτουργούν ως βασικά εργαλεία πίεσης. «Η Ουκρανία έχει μπει σε μια φάση πολέμου φθοράς», λέει ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.
Ο Τραμπ επιβάλει δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες - Σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου
Η κατάθεση αποκαλύπτει σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας
Ο συριακός στρατός ζήτησε από τους αμάχους να απομακρυνθούν από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της επαρχίας Ράκα
Μάλιστα,το βίντεο τραβήχτηκε από την πριγκίπισσα Λίλιμπετ
Στο κέντρο της Λάρνακας βρίσκονται ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις
Στους προσκληθέντες και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι
Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Δανία και τη Γροιλανδία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.