- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δύο ακόμα Λίβυους υπόπτους για την έκρηξη βόμβας το 1988 σε επιβατικό αεροπλάνο των ΗΠΑ που πετούσε πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, επίθεση στην οποία είχαν σκοτωθεί 270 άνθρωποι εντόπισαν οι υπηρεσίες Ασφαλείας στη Βρετανία και στις ΗΠΑ.
Τώρα οι εισαγγελικές αρχές τόσο στη Σκοτία όσο και στις ΗΠΑ, απευθύνονται στην επίσημη λιβυκή κυβέρνηση (η Λιβύη είναι διαιρεμένη και έχει πολλά κέντρα εξουσίας), ζητώντας να στείλουν εκεί ανακριτές. Τα ονόματα των υπόπτων δεν ανακοινώθηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι το boing 747, πτήση 103 της "Pan Am", ανατινάχτηκε από βόμβα πάνω από το Λόκερμπι στις 21 Δεκεμβρίου 1988, ενώ εκτελούσε την πτήση Λονδίνο-Νέα Υόρκη. Το 2001, ο Λίβυος Αμπντέλ Μπάσετ Αλ Μεγκράχι καταδικάστηκε σε ισόβια, στο ειδικό δικαστήριο της Ολλανδίας, και παραμένει το μόνο άτομο που έχει καταδικαστεί για τη βομβιστική ενέργεια. Εξέτιε την ποινή του στη Σκοτία και ισχυριζόταν ώς το τέλος ότι ήταν αθώος. Πέθανε στη Λιβύη το 2012. Είχε αφεθεί ελεύθερος τρία χρόνια πριν για ανθρωπιστικούς λόγους, μετά από διάγνωση καρκίνου σε τελικό στάδιο. Η οικογένειά του και μερικοί συγγενείς όσων σκοτώθηκαν στο έδαφος από την πτώση του αεροπλάνου πιστεύουν ότι ήταν αθώος.
Ένας άλλος Λίβυος, ο κ. Λαμίν Φίμα, συγκατηγορούμενος στην παραπάνω δίκη, είχε αθωωθεί.
Το 2003, ο τότε Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι είχε αποδεχτεί τη ν ευθύνη της χώρας του για την έκρηξη και είχε δώσει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά δεν ομολόγησε και προσωπική του ευθύνη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έπεσε ένας από τους δράστες καθώς έφευγαν
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι γίνεται με τις δύο επόμενες κρατιδιακές εκλογές
O πρόεδρος της Γαλλίας ζητά παγκόσμια συμμαχία για τη σωτηρία του κινηματογράφου
H υπόθεση αφορούσε την παρουσία ινδουιστικής θρησκευτικής αντιπροσωπείας
Το fund διαχειρίζεται περίπου 22 δισ. δολάρια
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή, ανοίγει ο δρόμος για έρευνες κατά του προέδρου
Ζητούν την απομάκρυνσή του
Η εμφάνιση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά τη νέα διάψευση του ότι φορά περούκα
Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ δεν θα εγκατασταθούν σε βασιλική κατοικία
Πολιτικός σεισμός από την επικράτηση της ακροδεξιάς - Aπέχει τρεις έδρες από την αυτοδυναμία
Η απόφαση που εξέπληξε τους πάντες
Αντιδράσεις από την ΕΕ για τις τιμές στον καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων
Ενισχύονται οι δεσμοί Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ - Ανησυχίες για πιθανή στρατιωτική χρήση
Τέσσερα χρόνια μετά το περιστατικό στη Βραζιλία
Η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές
Το ακροδεξιό κόμμα βλέπει τη νίκη ως πρώτο βήμα προς την επικράτηση στις ομοσπονδιακές εκλογές
Η προγραμματίστρια πίσω από ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του 20ού αιώνα
Ο Μερτς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «τη χειρότερη ήττα του CDU εδώ και δεκαετίες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.