Κοσμος

Ουγγαρία: Συνοριοφύλακες κατά προσφύγων

Παράλληλα με το διαβόητο τείχος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Αρκετές χιλιάδες» αστυνομικούς θα παρατάξει η Ουγγαρία στα 177 χιλιόμετρα των συνόρων της με τη Σερβία, προσπαθώντας να σταματήσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών από τη Μέση Ανατολή προς το εσωτερικό της, δήλωσε ο κ. Γιάνος Λάζαρ, προσωπάρχης του πρωθυπουργού κ. Βίκτορ Όρμπαν (φωτογραφία), ενώ η χώρα συνεχίζει το χτίσιμο τείχους ασφαλείας ύψους 3,5 μέτρων στα ίδια σύνορα, το οποίο θα ολοκληρωθεί το Νοέμβρη. Το τείχος έχει επικριθεί από πολλές πλευρές διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Ο κ. Λάζαρ πρότεινε επίσης αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα: να γίνει αδίκημα η παράνομη μετανάστευση κι ακόμα βαρύτερο η διακίνηση μεταναστών, ενώ η φθορά στο τείχος να επισύρει μέχρι και τετράχρονη φυλάκιση.

Στην Ουγγαρία έχουν ήδη μπει φέτος 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 43.000 σ΄ όλο το 2014. Οι άνθρωποι αυτοί (ιδίως από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, Αφγανιστάν, Ιράκ) ακολουθούν το δρομολόγιο Τουρκία - Ελλάδα – ΠΓΔΜ –Σερβία, συνήθως με τα πόδια, με την ελπίδα να φτάσουν κάποτε στις πλούσιες χώρες της Κεντρικής, Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Όρμπαν, δεξιός εθνικιστής και λαϊκιστής, συσχετίζει τη μετανάστευση με την τρομοκρατία, την αύξηση της εγκληματικότητας - ανεργίας και λέει ότι δρα μονομερώς, καθώς αφενός ισχύει για τη χώρα του η Συνθήκη Σένγκεν, αφετέρου η ΕΕ μένει άπρακτη.