Κοσμος

Κοινή επιχείρηση Τουρκίας - ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη με το PKK

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την έναρξη «ολοκληρωτικής, κοινής επιχείρησης» των ΗΠΑ και της Τουρκίας εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όπως είπε, στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν αμερικανικά μαχητικά αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα επιχειρούν κυρίως από την τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ αλλά και από άλλα τουρκικά αεροδρόμια. Ως προς τον χρόνο της ευρείας αυτής στρατιωτικής επιχείρησης ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα αρχίσει «σύντομα».

Την ίδια ώρα, πάντως, εντείνονται οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας ότι μαζί με τους στόχους κατά του Ισλαμικού Κράτους η Τουρκία θα συνεχίσει και τις επιθέσεις της κατά στόχων ανταρτών του PKK στο Βόρειο Ιράκ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και χθες εξέφρασε την ανησυχία της για τις βιαιότητες που έχουν ξεσπάσει ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και τους Κούρδους αντάρτες, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο ο πολιτικός και δημοκρατικός διάλογος στην Τουρκία.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, είπε πως η ΕΕ «αναγνωρίζει τη δέσμευση των τουρκικών αρχών να εντείνουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» και ζητεί από την Άγκυρα «να σταθεί στο ύψος του σημαντικού και στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει σε όλη την περιοχή, απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή».