Κοσμος

ΔΝΤ: Ποια 50 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις;

 Αλλού γι' αλλού και για το «κούρεμα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Μη ρεαλιστικός» στόχος είναι να συγκεντρώσει η Ελλάδα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με έγγραφό του που επικαλείται το οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche».

Η Ελλάδα είχε θέσει το στόχο των 50 δισ. ευρώ και το 2011, όμως μέχρι τις αρχές του 2015 είχε καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 3 δισ.. Τα επόμενα τρία χρόνια, λέει το ΔΝΤ, αναμένονται έσοδα μόλις 1,5 δισ..

Επιπλέον, το ΔΝΤ βάζει σαν προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο Μνημόνιο 3 το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι που μέχρι τώρα το αποκλείουν οι χώρες της Ευρωζώνης. Το «μπαλάκι» περνάει τώρα στη γερμανική κυβέρνηση, που σύντομα  θα πρέπει να πάρει έγκριση από τη Βουλή για το Μνημόνιο 3 προς την Ελλάδα (εφόσον η σχετική διαπραγμάτευση ευοδωθεί), αφού μέχρι τώρα η καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Είναι άγνωστο αν και πώς θα λυθεί αυτή η διαφωνία μεταξύ των πιστωτών της χώρας. Πάντως η κ. Βελκουλέσκου του ΔΝΤ συμμετέχει στις συνομιλίες της Αθήνας έχοντας εκφράσει τις σχετικές επιφυλάξεις και έχοντας φτάσει με την ανάλογη καθυστέρηση.  

(Στη φωτογραφία η  κ. Λαγκάρντ, πρόεδρος του ΔΝΤ).