Κοσμος

ECOVOICE: Αξιολόγηση της πολιτικής της ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές

Πίσω η Ελλάδα στην πράσινη ανάπτυξη

Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων Ecofys παρουσίασαν μια έκθεση που αξιολογεί την πολιτική των κρατών μελών της Ε.Ε για το κλίμα και την ενέργεια. Στην έκθεση παρέχεται μια συνολική εικόνα των προσπαθειών περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου προχωρώντας σε αναλύσεις τομέων όπως η βιομηχανία, τα κτήρια, οι μεταφορές, η αγροτική παραγωγή, τα δάση κ.λπ.  Ο κάθε τομέας βαθμολογείται στην κλίμακα Α έως G ή με αριθμούς από το 1 έως το 7. Η υψηλότερη βαθμολογία είναι το D (4) και αφορά μόνο τέσσερις χώρες, ενώ η χαμηλότερη είναι το F (6) όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται και η Ελλάδα. Η αξιολόγηση αποκαλύπτει πως από τα κράτη- μέλη έχει αναληφθεί μόλις το 1/3 των προσπαθειών που απαιτούνται για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% έως το 2050.

Για την Ελλάδα η έκθεση αναφέρει ότι αν και διαθέτουμε επίσημη κλιματική στρατηγική, αυτή έχει διαμορφωθεί πριν από αρκετά χρόνια και δεν προχωρά πέρα από το 2010, ενώ δεν υπάρχει δεσμευτικός στόχος για την μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Στην παρούσα φάση αναπτύσσεται μια νέα στρατηγική για το κλίμα, που όπως όμως φαίνεται δεν αφορά  μια ολοκληρωμένη πρόταση αλλά εστιάζει κυρίως στην υλοποίηση πολιτικών της Ε.Ε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αναφορικά με τις υφιστάμενες πολιτικές σε όλους τους τομείς τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι επαρκώς φιλόδοξα. Ο βαθμός που παίρνει η Ελλάδα στους ιδιαίτερα ενεργοβόρους τομείς όπως είναι τα κτήρια, η βιομηχανία και οι μεταφορές είναι πολύ χαμηλός. Η έκθεση σχολιάζει ότι οι βιομηχανίες αντιμετωπίζονται με πολύ ευνοϊκές συνθήκες σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρισμού, γεγονός που αποτρέπει την υλοποίηση πολιτικών ενεργειακής εξοικονόμησης. Επίσης ο λιγνίτης είναι η κύρια ενεργειακή πηγή για την Ελλάδα και η σπουδαιότητα του αποτυπώνεται στο γεγονός του προγραμματισμού κατασκευής δύο νέων λιγνιτικών μονάδων. Σχολιάζοντας την βαθμολογία της Ελλάδας ο Δημήτρης Καραβέλλας διευθυντής της WWF Ελλάς μας λέει ότι «η Ελλάδα ξεκινάει από πολύ πίσω τις προσπάθειες της για μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και αποτελεσματική μείωση των εκπομπών. Παρ’ όλα αυτά έχει ακόμη την δυνατότητα να καλύψει το χαμένο έδαφος. Προγράμματα όπως το προσφάτως εξαγγελθέν “Χτίζοντας το μέλλον” δείχνουν τον δρόμο, αλλά θα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και βάση ενός φιλόδοξου πολιτικού σχεδίου».

Το ενθαρρυντικό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση είναι η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των κρατών-μελών. Έτσι αν σε κάθε τομέα τα κράτη- μέλη ακολουθήσουν το παράδειγμα των χωρών που παίρνουν τη υψηλότερη βαθμολογία, τότε μπορούν να πετύχουν σχεδόν τα 2/3 των προσπαθειών που πρέπει να καταβάλλουν.