Κοσμος

H Cate Blanchett γνωρίζει τον Αχμέντ στον Λίβανο (video, εικόνες)

Με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Cate Blanchett ταξίδεψε στο Λίβανο με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και συνάντησε τον Αχμέντ, ένα Σύριο πρόσφυγα που γιόρταζε τα 14α γενέθλιά του. Ο Αχμέντ είναι μέλος μίας ομάδας παιδιών που συμμετέχουν σε μία παράσταση σε ένα τοπικό κέντρο. Ήταν άριστος μαθητής πίσω στη Συρία, αλλά δεν πηγαίνει πλέον σχολείο και δουλεύει με πλήρες ωράριο σε ένα ζαχαροπλαστείο για να βοηθήσει την οικογένειά του. Παρ’ όλα αυτά, ο Αχμέντ παραμένει αισιόδοξος κι ελπίζει ότι θα γυρίσει στο σπίτι του και θα εκπληρώσει μια μέρα το όνειρό του να γίνει πιλότος.

image

Αχμέντ, 14 ετών: «Το όνομά μου είναι Αχμέντ και δουλεύω ως ζαχαροπλάστης. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω πιλότος και να ταξιδέψω όλο τον κόσμο. Πριν ένα χρόνο άκουσα για την οργάνωση Intersos και άρχισα να παρακολουθώ δραστηριότητες στο τοπικό κέντρο. Ανακάλυψα ότι μου αρέσει πολύ η υποκριτική και με κάποιους φίλους που γνώρισα στην Intersos δημιουργήσαμε ένα έργο για τους πρόωρους γάμους, που είναι ένα πρόβλημα στις κοινότητές μας. Το έργο είχε μεγάλη επιτυχία και το παίξαμε τρεις φορές μπροστά σε κοινό. Είχαμε πολύ άγχος την πρώτη φορά, αλλά μετά συνηθίσαμε να παίζουμε σε κοινό. Τώρα προσπαθούμε να οργανώσουμε καλύτερα τη θεατρική μας ομάδα και ετοιμάζουμε ένα έργο για την παιδική εργασία που θέλουμε να το παίξουμε σε όλο τον κόσμο».

image

Ο Αχμέντ και η οικογένειά του είχαν μία άνετη ζωή στη Συρία. Ο Αχμέντ μιλάει με πάθος για το σπίτι, τον κήπο τους, τους φίλους του, τις ώρες που έπαιζε στον υπολογιστή του. Του άρεσε πολύ το σχολείο και κυρίως τα μαθηματικά και τα Αραβικά. Αλλά μετά ξέσπασε ο πόλεμος. «Είδα πολλούς ανθρώπους που τραυματίστηκαν… Τους ήξερα και τους αγαπούσα αλλά τραυματίστηκαν και πέθαναν». O Aχμέντ και η οικογένειά του ήρθαν στο Λίβανο για να βρουν ασφάλεια, χωρίς να μπορέσουν να φέρουν απολύτως τίποτα μαζί τους. «Όταν ήρθα στο Λίβανο όλα άλλαξαν για μένα. Πρέπει να δουλεύω για να βοηθάω την οικογένειά μου… δεν μπορώ να πάω στο σχολείο γιατί βοηθάω την οικογένειά μου». O Aχμέντ δουλεύει τώρα σε ένα ζαχαροπλαστείο, διακοσμώντας και πουλώντας κέικ. Καταλαβαίνει ότι θα περάσει καιρός μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει στη Συρία. “Ταράχτηκα πολύ όταν έμαθα ότι δεν μπορούσα να ξαναπάω στη Συρία. Ήταν σα να έχασα κάποιον που αγαπάω πραγματικά.” Αλλά ο Αχμέντ δεν εγκαταλείπει τις ελπίδες και τα όνειρά του.«Ελπίζω ότι θα καταφέρω να συνεχίσω τις σπουδές μου. Για να γίνω πιλότος και να ταξιδέψω σε όλες τις χώρες του κόσμου.” Έχει κάνει επίσης καινούριες φιλίες στο κοινοτικό τοπικό κέντρο της οργάνωσης Intersos, εταίρου της Ύπατης Αρμοστείας. “Σε αυτό το κέντρο έχω αποκτήσει έντεκα φίλους, αγόρια και κορίτσια. Οι φίλοι μου εδώ είναι από τη Δαμασκό, το Ιντλίμπ, το Χαλέπι… είναι από διαφορετικές περιοχές και μου αρέσουν πολύ».

image