Κοσμος

Μοσκοβισί - Λαγκάρντ: Η Ελλάδα να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

«Με νέες προτάσεις για να αποφευχθεί ένα καταστροφικό σενάριο»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να δουλέψει νύχτα-μέρα για την Ελλάδα και τόνισε ότι «Συζητήσαμε με την ελληνική κυβέρνηση, με έναν στόχο, να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα. Περιμένουμε προτάσεις από την ελληνική πλευρά κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Η Κομισιόν προσκαλεί την ελληνική πλευρά να επανέλθει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου».

Στο ίδιος μήκος κύματος η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε: «Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι οι επόμενες μέρες θα αξιοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές. Ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουν με νέες προτάσεις. Το Ταμείο είναι πάντα ευέλικτο στις συζητήσεις και θα συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτή τη βάση». Επίσης είπε ότι «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε το διάλογο με ενήλικες στο δωμάτιο της διαπραγμάτευσης».

ΔΝΤ: Διαχειρίσιμοι οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι από την αβεβαιότητα στην Ελλάδα

«Οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι από την αβεβαιότητα που περιβάλλει την κατάσταση στην Ελλάδα φαίνονται διαχειρίσιμοι», αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του.

Όπως τονίζεται, «οι άμεσοι κίνδυνοι μετάδοσης έχουν μειωθεί κατά πολύ από τα διαθέσιμα “εργαλεία” στη Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής χαλάρωσης και των ευρωπαϊκών δικλείδων ασφαλείας».

«Μακροπρόθεσμα, οι κίνδυνοι που αφορούν στην Ελλάδα μπορούν να καταστούν διαχειρίσιμοι, αρκεί να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες για επιτάχυνση και εμβάθυνση της ολοκλήρωσης εντός της νομισματικής ένωσης, ώστε να καταστεί πιο ανθεκτική».

Φωτογραφία ΑΠΕ - EPA