Τι γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες για την προέλευση του Covid-19
Επιβεβαιώνεται η υποψία για διαρροή από κινεζικό ιολογικό εργαστήριο


Οι Γερμανοί έχουν πλέον πεισθεί ότι το Πεκίνο ελέγχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του Covid
Η Άνγκελα Μέρκελ απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες για την προέλευση του ιού Sars-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία του Covid-19. Αυτό αποκαλύπτει κοινή έρευνα των δύο μεγάλων γερμανικών εφημερίδων, της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου και η Zeit του Αμβούργου.
Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που εργάστηκαν στην υπόθεση για ενάμισι χρόνο, η Άνγκελα Μέρκελ και, από τον Δεκέμβριο 2021, ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει σχετική έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND). Η BND είχε συμπεράνει ότι το 2020 ήταν «πολύ πιθανό» ένα εργαστηριακό ατύχημα στην επαρχία Γουχάν στην Κίνα να ήταν η αιτία της πανδημίας Covid-19.
Εκείνη την εποχή, η BND υπολόγισε την πιθανότητα αυτής της υπόθεσης σε 80-95%, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που είχαν ξεκινήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντως, η πρώην καγκελάριος, η οποία κρατά χαμηλό προφίλ από τότε που αποχώρησε από τα καθήκοντά της, αρνήθηκε ότι είχε ενημερωθεί για την προέλευση του ιού, λέγοντας ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τις πληροφορίες. Όσο για τον Jens Spahn, υπουργό Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη τέτοιου εγγράφου προσθέτοντας ότι ακόμα και αν τα ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών είχαν δημοσιευτεί το 2020, δεν θα άλλαζε τίποτα στα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία του πληθυσμού. Ωστόσο, αν αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, θα έχει διπλωματικές συνέπειες με την Κίνα και θα εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τα κινεζικά πρότυπα ασφαλείας στον τομέα της έρευνας.
Ο πρόεδρος της BND Bruno Kahl ενημέρωσε προσωπικά την Άνγκελα Μέρκελ για τα πορίσματα και στη συνέχεια τον Όλαφ Σολτς όταν έγινε καγκελάριος αλλά κανείς από τους δύο δεν ενημέρωσε τη γερμανική Βουλή και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Δύο λόγοι προβάλλονται σήμερα στο Βερολίνο για να εξηγηθεί αυτή η πιθανή απόκρυψη πληροφοριών. Η Άνγκελα Μέρκελ θέλησε να αποφύγει τον πανικό στη Γερμανία και να διατηρήσει τις ομαλές σχέσεις με την Κίνα, σημαντικό εμπορικό εταίρο της Γερμανίας.
Πέντε χρόνια αφότου ο ιός παρέλυσε τον κόσμο, το ζήτημα της προέλευσής του παραμένει επίκαιρο. Ο Sars-CoV2 γεννήθηκε στην αγορά της Γουχάν ή κατασκευάστηκε τεχνητά σε εργαστήριο της πόλης από μια τυχαία διαρροή; Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγαν οι δύο γερμανικές εφημερίδες, η θεωρία εργαστηριακού ατυχήματος που προωθεί η BND βασίζεται τόσο στην ανάλυση των δημοσίως διαθέσιμων δεδομένων, όσο και σε υλικό που αποκτήθηκε ως μέρος της μυστικής αποστολής των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών με την κωδική ονομασία «Saaremaa».
Η έκθεση BND επισημαίνει, βάσει των επιστημονικών δεδομένων από κινεζικά ερευνητικά ινστιτούτα, ιδιαίτερα από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν - το κορυφαίο εργαστήριο για την έρευνα ιών στην Κίνα - ότι στην Κίνα διενεργούνται επικίνδυνα πειράματα τροποποίησης ιών και ότι οι ερευνητές της Γουχάν δεν είχαν τηρήσει μέτρα ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις έγκυρες γερμανικές εφημερίδες, έχει συσταθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία εξετάζει την έκθεση της BND. Μεταξύ των ερευνητών είναι ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Robert Koch» Lars Schade και ο διάσημος ιολόγος από το Βερολίνο Christian Drosten, ο οποίος στη διάρκεια της πανδημίας, ενημέρωνε τους Γερμανούς μέσω ενός podcast για τη φύση του ιού, την ανάπτυξή του και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν για την αποφυγή της μόλυνσης.
Εν αναμονή των συμπερασμάτων αυτής της επιτροπής, οι Γερμανοί έχουν πλέον πεισθεί ότι το Πεκίνο ελέγχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του Covid. Εξάλλου, όπως είναι ευρέως γνωστό, οι ειδικοί του ΠΟΥ που εστάλησαν τότε στη Γουχάν κατήγγειλαν το περιορισμένη πρόσβαση σε χώρους και δεδομένα εργαστηρίου και είχαν διαμαρτυρηθεί ότι οι κινεζικές αρχές επιτηρούσαν στενά την αποστολή. Για τον Christian Drosten, «το γεγονός ότι η Κίνα εξακολουθεί να αδυνατεί να παράσχει υλικά για την προώθηση της έρευνας αρχίζει να γίνεται ύποπτο».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγενείς προχώρησαν σε νομικές ενέργειες προκειμένου να αποκαλυφθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες
Θεωρεί πως είναι «επικίνδυνες» και ευθύνονται για την πανδημία του κορονοϊού
Η FDA έχει προειδοποιήσει κατά της χρήσης του φαρμάκου
Απάντηση στους ισχυρισμούς Τραμπ για διαρροή του ιού από κινέζικο εργαστήριο
Επιβεβαιώνεται η υποψία για διαρροή από κινεζικό ιολογικό εργαστήριο
Η υπόθεση αυτή, σύμφωνα με την Κίνα, είναι «εντελώς απίθανη»
Τι έδειξαν κλινικές δοκιμές
Τι ανέφερε ο Νικήτας Κακλαμάνης
Συμπτώματα όπως χρόνια κόπωση, πονοκέφαλοι και δυσκολία συγκέντρωσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητά τους
Δεν είναι μόνο η μόρφωση που τον θωράκισε, ήταν και είναι πάνω απ’ όλα η βαθιά του πίστη στη δύναμη του ανθρώπου
Το Πεκίνο θεωρείται ότι δεν υπήρξε απόλυτα διαφανές ως προς την πανδημία
Αντιδράσεις από γιατρούς και υγειονομικούς
Tι διαπιστώνει έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας
Τι είπε ο διάσημος ηθοποιός για τη μετά θάνατον ζωή
Όλα δείχνουν ότι θα επικρατήσει τον χειμώνα - Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων
Τι λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη
40 αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.