COVID 19

Η «θαυματουργή» θεραπεία υδροξυχλωροκίνη προκάλεσε χιλιάδες θανάτους στην πανδημία

Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έλεγε: «Πάρτε το φάρμακο; Τι έχετε να χάσετε;».

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η «θαυματουργή» θεραπεία υδροξυχλωροκίνη προκάλεσε χιλιάδες θανάτους στην πανδημία
Χάπια © James Yarema/Unsplash

Κορωνοϊός: Η υδροξυχλωροκίνη ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους

Περίπου 17.000 άνθρωποι ενδέχεται να έχασαν την ζωή του μετά τη λήψη υδροξυχλωροκίνης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων ερευνητών.

«Αυτό έγινε παρά την απουσία στοιχείων που τεκμηριώνουν τα κλινικά οφέλη του», επισημαίνουν οι ερευνητές στην εργασία τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του Biomedicine. & Φαρμακοθεραπεία. Υπολόγισαν ότι περίπου 16.990 άνθρωποι σε έξι χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ) μπορεί να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα την λήψης υδροξυχλωροκίνης.

Αυτός ο αριθμός προέρχεται από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2021, η οποία ανέφερε αύξηση 11% στο ποσοστό θνησιμότητας, που συνδέεται με τη συνταγογράφησή της κατά την πανδημία.

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Λυών της Γαλλίας και του Κεμπέκ του Καναδά χρησιμοποίησαν αυτό το νούμερο για να αναλύσουν δεδομένα νοσηλείας ατόμων που διαγνώστηκαν με COVID σε καθεμία από τις έξι χώρες. Αναφέρεται ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος δεδομένου ότι η μελέτη αφορά μόνο έξι χώρες από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020, όταν το φάρμακο άρχισε να συνταγογραφείται ολοένα και περισσότερο.

Η συγκεκριμένη ουσία, θεωρήθηκε κάτι σαν «θαυματουργή θεραπεία» από τις ΗΠΑ, καθώς ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έλεγε: «Πάρτε το φάρμακο; Τι έχετε να χάσετε;».

Πηγή: Politico

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ