COVID 19

Κορωνοϊός: Πιέσεις υπουργών Υγείας στις φαρμακευτικές για αναπροσαρμογή στις ποσότητες εμβολίων

Στις Βρυξέλλες ο Θάνος Πλεύρης

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός: Πιέσεις υπουργών Υγείας στις φαρμακευτικές για αναπροσαρμογή στις ποσότητες εμβολίων
© EPA/IAN LANGSDON

Κορωνοϊός - ΕΕ: Συνεδρίαση συμβουλίου των υπουργών Υγείας - Προσπάθεια για αναπροσαρμογή προς τα κάτω και ακυρώσεις στις ποσότητες εμβολίων

«Σκληρή» μάχη δίνει από το πρωί σήμερα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου, μαζί με τους συναδέλφους του στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Υγείας της ΕΕ, να καταφέρουν να πείσουν τις φαρμακευτικές εταιρείες για ριζική αναπροσαρμογή προς τα κάτω, ακόμη και για ακυρώσεις, στις ποσότητες των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, τις οποίες θα παραλάβουν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για το έτος 2023.

Έτσι, την αναστολή όλων των προσεχών παραδόσεων – παραλαβών προγραμματισμένων για το 2023 παραγγελιών ποσοτήτων εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, τουλάχιστον έως ότου προσδιορισθούν εκ νέου και σε σαφώς μικρότερες ποσότητες οι ανάγκες των κρατών – μελών για το ερχόμενο έτος, ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Υγείας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Πλεύρης, ο οποίος μίλησε δεύτερος στη σειρά στη συνεδρίαση του Συμβυλίου, είχε καταθέσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά την ως άνω πρόταση, μαζί με τους υπουργούς Υγείας της Κύπρου και της Τσεχίας, αλλά αυτή τη φορά οι τοποθετήσεις των υπουργών Υγείας όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε. έδειξαν ότι το σύνολο των κρατών – μελών στηρίζει την πρόταση του Έλληνα υπουργού Υγείας και επιδιώκει να ασκηθεί η σχετική πίεση προς τις παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες.

Από τη δική τους πλευρά,οι παρασκευάστριες φαρμακευτικές εταιρείες αποδέχονται τη μετάθεση των ημερομηνιών για τις παραδόσεις – παραλαβές των επομένων ετών, αλλά μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε καταστεί σαφές εάν οι ίδιες θα αποδεχθούν τελικά και τις μειώσεις στις ποσότητες, οποίες θα είναι τελικώς αναγκαίες για τα κράτη – μέλη, θέμα για το οποίο οι υπουργού Υγείας των κρατών – μελών συνεχίζουν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ