COVID 19

Κορωνοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για τα νέα εμβόλια αύριο 1 Νοεμβρίου

Στο υπουργείο Υγείας από τη Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενημέρωση για τα νέα εμβόλια του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας αύριο, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, από τη Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.
Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 θα πραγματοποιηθεί αύριο στο υπουργείο Υγείας © Unsplash

Ενημέρωση για τα νέα εμβόλια του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας αύριο, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, από τη Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Για τα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 1η Νοεμβρίου, έκτακτη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Kάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 θα ξεκινήσει στις 18:00.

Σε αυτή θα συμμετέχουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται, ότι όπως κάθε Τρίτη, αύριο θα δημοσιευτεί και η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ σχετικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού, καθώς και την πορεία των μεταλλάξεων στη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα προβληματίζει τους επιστήμονες η εμφάνιση των νέων υποπαραλλαγών BQ.1, BQ1.1, που προέρχονται από την παραλλαγή Β5 της μετάλλαξης «Όμικρον», οι οποίες έχουν καταγραφεί σε αρκετές χώρες και την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα.

«Οι νέες παραλλαγές είναι κάτι σχετικά αναμενόμενο και είναι θετικό ότι από πέρσι τον Δεκέμβριο οι παραλλαγές που έρχονται είναι "παιδιά" της Όμικρον και όχι ενός διαφορετικού κλάδου, όπως βλέπαμε σε προηγούμενά κύματα. Αυτό είναι ένα καλό σημείο ένδειξης ότι η επιδημία γίνεται όλο και πιο προβλέψιμη», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Προς το παρόν, σημειώνει, δεν εμπνέουν ανησυχία, «αλλά δεν είναι και κάτι που θα υποτιμήσουμε».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επιδημιολογική αύξηση των υποστελεχών BQ.1, BQ1.1 είναι αναμενόμενο, καθώς ο ιός Sars-Cov-2 θα συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να γίνεται ακόμα πιο μεταδοτικός. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC), ανέφερε ότι σε ποσοστό πάνω από 50% των λοιμώξεων SARS-CoV-2 θα οφείλονται σε BQ.1/BQ.1.1. έως το Δεκέμβριο και έως 80% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

«Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι έχουν ένα πλεονέκτημα γύρω στο 30% σε σχέση με τη "μητέρα" παραλλαγή Β5, διότι και αυτές είναι "παιδιά" της. Αυτό λογικά θα οδηγήσει σε επικράτηση τους, αυτή είναι η πρόβλεψη και το κύριο σενάριο. Το πόσο έντονη θα είναι η χειμερινή έξαρση ως αποτέλεσμα αυτών των υποπαραλλαγών είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε. Προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι δραματικό σε άλλες χώρες που προηγούνται εμάς», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ