Αθλητισμος

Πέθανε ο θρυλικός Μπράιαν Γκλάνβιλ ο δημοσιογράφος - ορόσημο για την ιστορία του ποδοσφαίρου

Τα βιβλία του και τα άρθρα του θεωρούνταν «ευαγγέλια»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο θρυλικός Μπράιαν Γκλάνβιλ ο δημοσιογράφος - ορόσημο για την ιστορία του ποδοσφαίρου
© Richard Pelham/Getty Images/Ideal Image

Πέθανε ο θρυλικός Μπράιαν Γκλάνβιλ ο δημοσιογράφος - ορόσημο για την ιστορία του ποδοσφαίρου

Ο Μπράιαν Γκλάνβιλ, του οποίου τα διορατικά άρθρα για το ποδόσφαιρο είχαν βαθιά επίδραση σε γενιές δημοσιογράφων και αναγνωστών, απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών.

Μυθιστοριογράφος και σεβαστός αρθρογράφος, ο Γκλάνβιλ ήταν παραγωγικός σχολιαστής του αγαπημένου του αθλήματος, παθιασμένος χρονογράφος του ιταλικού ποδοσφαίρου και συγγραφέας μερικών από τα πιο σημαντικά βιβλία για το ποδόσφαιρο.

Δούλεψε για 30 χρόνια ως ποδοσφαιρικός ανταποκριτής για την εφημερίδα Sunday Times, συνέβαλε στο περιοδικό World Soccer για πάνω από πέντε δεκαετίες και έγραψε συγκινητικές νεκρολογίες για την εφημερίδα Guardian. Τα πιο πρόσφατα αφιερώματά του αφορούσαν την καριέρα του Πίτερ ΜακΠάρλαντ, εξτρέμ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Άστον Βίλα, και του Ντένις Λόου, θρύλου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οπαδός της Άρσεναλ, το πρώτο του βιβλίο  εκδόθηκε το 1950 και συνέχισε να γράφει για τον σύλλογο του βόρειου Λονδίνου για δεκαετίες, με τελευταίο έργο του μια ιστορία του Highbury που εκδόθηκε το 2006.

Το βιβλίο του «The Story of the World Cup» θεωρείται ένα έργο-ορόσημο για το παγκόσμιο τουρνουά, ενώ άλλα βιβλία του, όπως το «The Puffin Book of Football», καλλιέργησαν μια δια βίου αφοσίωση στο άθλημα σε πολλούς νεαρούς αναγνώστες. Κέρδισε θαυμαστές στις ΗΠΑ πολύ πριν το άθλημα αποκτήσει ευρύτερη απήχηση εκεί, ενώ ο Πολ Ζίμερμαν του Sports Illustrated τον χαρακτήρισε «τον μεγαλύτερο συγγραφέα ποδοσφαίρου όλων των εποχών».

Ο Γκλάνβιλ είχε καλές σχέσεις με τον αρχηγό της Αγγλίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, Μπόμπι Μουρ, αλλά ήταν σκληρά επικριτικός απέναντι στους προπονητές της εθνικής ομάδας και δεν δίσταζε να πει την άποψή του για τον Αλφ Ράμσι τον νικητή του 1966, του οποίου όμως η φήμη αμαυρώθηκε από την αποτυχία της ομάδας στο τουρνουά του Μεξικού τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Έχω κάθε είδους διασκεδαστικές αναμνήσεις από τον Άλφ, αλλά ήταν ένας πολύ περίεργος άνθρωπος», θυμήθηκε κάποτε ο Γκλάνβιλ. «Έπρεπε να είχε φύγει δύο χρόνια νωρίτερα. Τα είχε καταστρέψει όλα. Είχε τελειώσει. Είχε εξαντλήσει τις δυνάμεις του. Τα πήγαινα πολύ καλά με τον Γουόλτερ Γουίντερμποτομ, αλλά ήταν ένας άθλιος προπονητής. Ο Μπόμπι Ρόμπσον ήταν υπερεκτιμημένος. Τον θεωρούσα πολύ ανεπαρκή προπονητή και απέτυχε παταγωδώς στην Ευρώπη. Έκανε καταστροφική δουλειά. Είχε πολλή τύχη. Παραλίγο να φτάσουμε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1990, αλλά αυτό ήταν περισσότερο τύχη παρά κρίση».

Ο Άντριου Νιλ, ένας από τους συντάκτες του Γκλάνβιλ στη Sunday Times, έγραψε στο X: «Ο Μπράιαν Γκλάνβιλ ήταν πράγματι ένας πραγματικά μεγάλος. Ένα από τα πιο λαμπρά στοιχεία κατά τη διάρκεια των 11 χρόνων που ήμουν συντάκτης της Sunday Times. Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς αρθρογράφους όλων των εποχών».

Ο πρώην αρχισυντάκτης αθλητικών θεμάτων της Guardian, Ρίτσαρντ Ουίλιαμς, επίσης αποτίμησε τη μνήμη του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γράφοντας: «Αναπαύσου εν ειρήνη, Μπράιαν Γκλάνβιλ, 93 ετών, μαέστρος της δημοσιογραφικής κερκίδας των ποδοσφαιρικών γηπέδων».

Πηγή: Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.